Olyan kevés a pénz a rendőrségnél, hogy a nekik dolgozó szakértőket nem tudják kifizetni

2024. július 22. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Akkora pénzhiánnyal küszködnek a rendőr-főkapitányságok, hogy a saját maguk által kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják maradéktalanul kifizetni – írja a 24.hu.

A lap azt írja, a szakértők úgy érzik, hogy kelepcébe kerültek, mert a kirendeléseket kötelező elfogadniuk, ráadásul a kiszámlázott, ám ki nem fizetett összegek után tőlük már be is hajtották az adókat.

Akad olyan szakértő, aki emiatt beperelte a rendőrséget.

„Az igazságügyi szakértőket a hatóságok rendelik ki, a feladatokat kötelező elvállalniuk. Nem mondhatunk nemet a rendőrségi kirendeléseknek azzal az indokkal, hogy nem fizetnek ki, a törvény ugyanis csak kivételes esetben, rendkívüli leterheltségre hivatkozva engedi nekünk a kirendelés visszautasítását” – mondta a 24.hu-nak egy szakértő, aki azt kérte, ne írják le a nevét.

A szakértők szerint egyértelműen a rendőrséget sújtó pénzhiány az oka annak, hogy nem kapják meg a pénzüket. Elmondásuk szerint sokan nem is mernek reklamálni, mert attól tartanak, hogy kevesebb megbízást kapnak, vagy egyáltalán nem rendelik ki őket többé.

Több per is indult az elmaradt kifizetések miatt, de csak az egyik felperes, Fülöp Tamás informatikai igazságügyi szakértő vállalta névvel és arccal is a történetét. „Mi a hatóság által kiállított jogerős díjmegállapító határozat alapján állítjuk ki a számlákat. Az egyik ilyen számla után fizetési meghagyást bocsátottam ki, miután hónapokig hiába vártam a pénzemre. És mit csinált a rendőrség? Nem ismerte el a tartozást, vagyis a saját jogerős határozatát, és ellentmondással élt csak azért, hogy ne legyen azonnal inkasszálható a tartozása” – mondta el a lapnak Fülöp.

A 24.hu szerint külön pikánssá teszi a helyzetet, hogy a rendőrség abban az ügyben sem ismerte el a tartozását, amelynek feltárásáért a rendőrség hivatalos lapjaként szolgáló Zsaru magazinban külön méltatták Fülöp Tamást. A cikk szerint az igazságügyi szakértő soron kívül, másfél hetes munkával tárt fel és bizonyított egy zaklatásos ügyet, amelynek során egy férfi a volt élettársa adataival és jelszavaival visszaélve tette pokollá az egykori párja életét. Ha ő nincs, akkor nem tudták volna lebuktatni a gyanúsítottat, áldozatának pedig nem állították volna vissza az egyetemi hallgatói jogviszonyát, amelyet a tudta nélkül megszüntetett a zaklatója – derül ki az írásból.

A rendőrség elismeri a fizetési nehézségeket, a 24.hu-nak küldött válaszuk szerint a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!