Magyarország egyedüliként megvétózott egy EU-állásfoglalást

2024. július 20. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország ismét megvétózott egy uniós állásfoglalást, ezúttal egyedüli tagállamként. A blokk tagországai arról szavaztak, hogy elítéljék a palesztin államiságot tagadó Knesszet-határozatot.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben helyteleníti a határozatot, miután az EU-tagállamok nem utasították el egyhangúlag magyar visszatartás miatt, írja az Euronews. Izrael kedden fogadta el a határozatot, ami gyakorlatilag elutasítja a palesztin állam létét, még úgy is, hogy az állam létezését egy Izraellel kötött korábbi egyezség elismeri.

Borrell szerint ez a határozat visszalépést jelent a régóta fennálló konfliktus megoldására irányuló nemzetközi erőfeszítésekben. Azt írta, hogy a palesztin államisághoz vezető út kulcsfontosságú eleme ennek a politikai folyamatnak. „A palesztin nép számára nincs remény, ami csak elmélyíti a konfliktust” – áll a közleményben.

Magyarország tavaly október óta folyamatosan torpedózza a hasonló, Izrael és Hamász közötti konfliktussal kapcsolatos határozatokat. Blokkolta például azt az EU-nyilatkozatot, amelyben az unió felszólította volna Izraelt, hogy ne mérjen csapást Rafah városára.

Pedig valójában már Magyarország is az ENSZ 140 azon tagállama között van, amelyik elismerte a palesztin államot azóta, hogy 1988-ban Jasszer Arafat kikiáltotta a terület függetlenségét, írja a Hvg.hu. Gulyás Gergely korábban azt mondta, hogy ez a megállapodás még a kommunista időkben történt, és a jelenlegi kormány nem ért egyet a palesztin állam elismerésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!