Farkast fotózott a vadkamera az osztrák–magyar határ közelében

2024. július 19. – 15:13

Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar határtól nem túl messze, Soprontól huszonnégy, Kőszegtől tizenhét kilométerre található légvonalban a burgenlandi Draßmarkt, azaz Vámosderecske, aminek erdejében farkast fotózott egy vadkamera. A vadászok az osztrák Vadtudományi Intézet munkatársainak mutatták meg a felvételeket, és a szakemberek egyértelműsítették: a képeken egy vad farkas látható. Az első, keddi fotókat három nappal később újabbak követték ugyanarról az állatról – írja az Orf.at.

A fiatal hím valószínűleg új falkát keres. A szakemberek szerint az embernek nem kell tartania tőle, ő valószínűleg jobban fél az emberektől. Draßmarkt önkormányzata információs táblákkal figyelmezteti az erdő látogatóit az új lakóra, bár biztosat senki sem tud arról, továbbállt-e a fiatal hím, vagy maradt.

Ausztria nyugati tartományaiban állandó a farkas jelenléte, és ott gyakran problémákat is okoz, mert megtámadják a legelő állatokat. Burgenlandban ritkán észlelnek farkast, de ha mégis, akkor is jellemzően magányos állatot, ráadásul a legeltetés is kevésbé jellemző.

A szakemberek valószínűtlennek tartják, hogy ember találkozzon farkassal Burgenlandban, ha viszont mégis, a vadászok azt tanácsolják, hogy a maradjunk higgadtak, és legyünk hangosak, a farkas ijesztőnek fog találni bennünket. A kutyát viszont mindenképpen pórázon kell tartani – ez egyébként is szabály az osztrák és a magyar erdőkben egyaránt.

Burgenlandban ritkán bukkannak fel farkasok, az utolsó megerősített észlelés 2017-ben volt, ami azt is jelzi: nem valószínű, hogy a farkasok megtelepednek a határmenti erdőkben.

2023-ban nagy visszhangot váltott ki egy Svájcból Magyarországra tévedt farkas, amit Hidasnémeti környékén lőtt ki egy vadász azután, hogy az állat mintegy 2000 kilométert sértetlenül vándorolt. A Komárom-Esztergom megyei Ácsnál pedig idén
tavasszal fotóztak farkast. A szürke farkasok őshonos nagyragadozók Magyarországon. Fokozottan védett fajnak számítanak, vadászatuk tiltott. Az állat
engedély nélküli elejtése, károsítása, zavarása bűncselekmény, ami akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!