Fizetést emeltek, megjutalmazták a polgármestert: az MSZP és két ex-DK-s összefogott a Fidesszel Pesterzsébeten

Legfontosabb

2024. július 17. – 10:14

Fizetést emeltek, megjutalmazták a polgármestert: az MSZP és két ex-DK-s összefogott a Fidesszel Pesterzsébeten
Képviselőtestületi ülés a Pesterzsébeti önkormányzatnál – Forrás: Pesterzsébet TV

Másolás

Vágólapra másolva

Összefogott Pesterzsébeten a Fidesz, az MSZP és két ex-DK-s, jelenleg független képviselő, hogy a nyár vége előtt gyorsan döntsenek még néhány kérdésről. A nagy összefogás célja az volt, hogy megemeljék a pénzüket, jutalmat szavazzanak meg a polgármesternek, és embereket cseréljenek le a bizottságokban.

Olvasóink hívták fel rá a figyelmünket, illetve a Közösen Pesterzsébetért elnevezésű Facebook-oldal is beszámolt a történtekről: ők arról írnak, hogy a Fidesz, az MSZP, illetve Nemes László és Nemesné Németh Judit koalíciója állt össze a ciklus végére a XX. kerületben. Eközben a mostani testület mandátuma már csak három hónapra szól: a választás júniusban lement, de Pesterzsébetet a jelenlegi képviselő-testület egészen októberig vezeti.

Pesterzsébeten jelen állás szerint öt fideszes, két MSZP-s, két DK-s, két LMP-s, két momentumos, egy jobbikos, egy párbeszédes és két ex-DK-s képviselő van, ők a Helló Pesterzsébetiek civil szervezet tagjai: Nemes László és Nemesné Németh Judit. Nemes korábban DK-s politikusként a kerület alpolgármestere volt, azonban 2022-ben lemondott, és egy civil szervezetben folytatta, miután kiderült: családja magáncélra használta a XX. kerület által számára kiadott taxikártyákat.

A képviselőket egészíti ki a független polgármester, Szabados Ákos, aki 1998 óta vezeti a kerületet. Korábban MSZP-s volt, de 2019-ben és idén is már függetlenként, viszont a Fidesz támogatásával nyert a kerületben. A Fővárosi Közgyűlésben az elmúlt öt évben általában már a Fidesszel szavazott, a kormánypártok nem is indítottak ellene senkit.

Egyetlen képviselő mondott nemet

A mostani testületben az öt kormánypárti képviselő és a polgármester mellé sorakozott fel a két szocialista képviselő, illetve a két független képviselő, az ex-DK-s Nemes László és Nemesné Németh Judit. Így bár hivatalosan az ellenzéknek van többsége Pesterzsébeten, tízen már simán biztosították a minősített többséget a 18 fős testületben.

Nem is akármilyen dolgokat foglaltak határozatba a nyári szünet előtt:

  • két bizottságban leváltották az elnököket, helyükre maguk közül választottak új vezetőket,
  • külsős bizottsági tagokat is lecseréltek,
  • megemelték a képviselői tiszteletdíjat, illetve a bizottsági elnökök és tanácsnokok díját,
  • négyhavi bért, azaz körülbelül hatmilliós jutalmat szavaztak meg a polgármesternek,
  • és hivatali autóra is előirányoztak 60 millió forintot.

Ezeket a döntéseket a testületben Mach Péter párbeszédes képviselő nem támogatta, de a legtöbb ügyben nemmel szavazott vagy tartózkodott a DK-s Ettvel Zoltán és Fekete Katalin is. Megkeresésünkre Mach Péter elmondta, hogy a csütörtöki testületi ülésen az MSZP, a Fidesz képviselői és – az eredetileg a DK színeiben bejutó, a taxi- és benzinkártyabotrány miatt onnan a pártból kilépett – Nemes László és Nemesné, független képviselők összefogtak egy komplex javaslatcsomag elfogadásáért. A rendkívüli ülésre a javaslatok benyújtása is kalandosan ment: a bizottsági elnökök és tanácsnokok tiszteletdíjának drasztikus emelését a polgármester nyújtotta be írásban, a többit szóbeli javaslatként, részletekben több képviselő.

Berakták magukat bizottsági elnöknek, majd megemelték hozzá a fizetést is

Mach elmondta, hogy a kerületben az MSZP és a Fidesz korábban is együttműködött, majd a ciklus második részében az MSZP teljesen kiszorult az együttműködéséből. A mostani döntés hátterében Mach Péter szerint az állhat, hogy a nyárra minden képviselő, még a távozók is megkapják a fizetésemelést. A képviselői tiszteletdíjat alig, 345-ről 350 ezer forintra emelték, a bizottsági elnökök viszont jobban járnak: 411-ről 700 ezer forintra ugrott a fizetésük.

Mach szerint ez azért volt fontos, mert az összefogó képviselők saját magukat is berakták bizottsági elnöknek vagy tanácsnoknak, így még az októbertől távozók is megkapják az emelt összeget, amolyan búcsúpénzként.

„Akik összefogtak, sima képviselők voltak, de a bizottságok élére és tanácsnoki posztokra kerülve 345 ezerről 700 ezer forintra emelték meg a fizetésüket”

– mondta. Így kapott új helyet Juhász Lajosné (Fidesz), Nagy László Simonné (MSZP) és Nemes László (Helló Pesterzsébetiek). Korábban a kerületben több fontos jogkört is a bizottságokhoz helyeztek át, Mach szerint ezért volt fontos nekik, hogy a korábbi rendet felrúgják. „A Fidesz részéről megértem, hogy azért kellett, hogy ezt ők irányítsák” – mondta.

Újszerű az új többség, és meglepő a jutalom összege is

A párbeszédes képviselő elmondta, hogy Szabados Ákos polgármester valóban négyhavi fizetésének megfelelő jutalmat kap, ami körülbelül hatmillió forint. Emellett 60 milliót irányoznak elő önkormányzati hivatali gépjárműre. Mach hozzátette: a polgármester kétévente kapott jutalmat, de általában konszenzussal fogadták el a döntést. „Az újszerű volt, hogy ezt egy új többség egyeztetés nélkül jelenti be, és az összeg is meglepő” – mondta. Az autóvásárlásról ráadásul nem adtak semmilyen pluszinformációt.

Szintén szokatlan döntés volt Mach szerint, hogy a nagyrészt kínai pénzből épülő, és a kerületet is érintő Budapest–Belgrád-vasútvonalról szóló, eredetileg májusra tervezett lakossági fórumot most már elég csak szeptemberben megtartani. „Itt van még miről beszélni a lakókkal, de alapvetően sem a kisajátításokról, sem a megállókról, sem a zajvédelemről nem tájékoztatták őket eddig, pedig a végleges kisajátítási tervek augusztusban elkészülnek, így már csak a kész tényeket ismerhetik meg” – mondta.

Nemes László megkeresésünkre azt írta, hogy a testületben évtizedek óta meglévő szokás, hogy az egyes képviselők által javasolt személyi változásokat a többi képviselő kérdés nélkül megszavazza, szerinte csak ritka kivételek fordultak elő. „Ezen elv alapján a július 11-i képviselő-testületen felmerült személyi változásokat megszavaztam” – írta. Nemes a polgármester jutalmára, a bizottságok átrendezésére, illetve a megemelt tiszteletdíjra külön kérdésre sem tért ki.

Változnak az erőviszonyok

A nagy fideszes és ellenzéki összeborulásnál eleve felmerülhet, hogy ezekről, a nem a kerület hétköznapi működését érintő kérdésekről miért kellett döntenie annak a testületnek, aminek már csak két és fél hónapja van hátra. Ráadásul bár a polgármester Szabados Ákos marad a kerületben, az új testületben lesznek változások: a Fidesszel együtt szavazó két szocialista képviselő Kovács Eszter és Nagy László Simon távozik októbertől, de a Helló Pesterzsébetiek civil szervezetből is csak Nemes László marad.

Pesterzsébeten az új testületben változnak az erőviszonyok is: több lett a kormánypárti képviselő, ők összesen heten lesznek, az ellenzéki pártok közösen adnak 8 képviselőt, van egy Mi Hazánk-os, illetve ott lesz Nemes László is. Ebben a felállásban az ellenzéki összefogásnak önmagában már nincs meg a többsége. Kérdés, hogy a többi képviselő és a polgármester miben tud majd megegyezni.

Kerestük a polgármestert, illetve a többi képviselőt, akik megszavazták a mostani döntéseket, de a cikk megjelenéséig nem reagáltak kérdéseinkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!