Késsel fenyegettek és kiraboltak egy 16 éves fiút egy Budapest belvárosába tartó buszon

2024. július 17. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Rablás, információs rendszer útján elkövetett csalás és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt az ügyészség két fiatal ellen, akik tavaly kiraboltak egy 16 éves fiút Budapesten. Az egyik elkövető 20 éves volt, a másik még a 14-et sem töltötte be, így az utóbbi nem büntethető – írja az ügyészség.

A vádirat szerint a két fiatal 2023. július 11-én kora délután felszállt egy Kispestről Budapest belvárosába tartó buszra. Az idősebb először megkérte a 16 éves áldozatot, hogy üljön át egy másik helyre, és közben megkérdezte tőle, hogy van-e nála pénz.

Az áldozat először azt mondta, hogy nincs nála pénz, mire a fiatalabb támadó a zsebébe nyúlva azt mondta: „van nálam kés, elővegyem?!”. Az áldozat ekkor sem adott át pénzt, mire felszólították, hogy szálljon le a buszról, ő pedig még ennek is ellenállt.

Később az idősebb támadó mellé ült, mire a fiú átadott 400 forintot, majd a bankkártyáját is. A támadók a PIN-kódot is kérték, miközben egyikük azt mondta: „ha hazudsz, akkor előveszem a kést”. A fenyegetés hatására a fiú a kártya PIN-kódját is elmondta. A támadók a pénzzel és a bankkártyával leszálltak a buszról, és még aznap felvettek 10 ezer forintot egy kőbányai bankautomatából.

A rendőrség a két elkövetőt a térfigyelő kamerák felvételei alapján napokon belül azonosította, majd elfogta, mivel közülük az idősebbik más kerületi rendőrkapitányságok előtt korábbi bűnügyekből már ismert volt.

Az idősebb terheltet a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte, míg társa bűnügyi felügyeletbe került, ahol azonban a lakcímének tisztázása érdekében megjelenő gyermekjóléti családgondozóra rátámadt, ezért a bűnügyi felügyeletét megszüntették és javítóintézetben végrehajtandó letartóztatásba helyezték. A vádirat szerint közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt is felelnie kell.

Az ügyészség a különös visszaeső, jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő idősebb vádlottra végrehajtandó börtön kiszabására, míg az elkövetéskor a 12. életévét betöltő, de 14 év alatti vádlottal szemben javítóintézeti nevelésére tett indítványt, mivel vele szemben a törvény szerint büntetés kiszabásának nem, csak intézkedés alkalmazásának van helye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!