Két új Airbus-helikopter érkezett a honvédséghez

2024. július 16. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az X-en is posztolt a helikopterekről, és azt írta, hogy ezzel a kettővel tízre nőtt az ilyen típusú gépek száma.

Az MTI-ben is megjelent közleményében a miniszter azt írta, hogy a haderőfejlesztési program keretében összesen 16 közepes szállító forgószárnyast rendelt a minisztérium az Airbus Helicopterstől.

Azt írták, hogy az új helikopterek „tovább erősítik a magyar légierő, így a Magyar Honvédség légiszállító, légideszant és különleges műveleti képességeit, részt vesznek a területvédelmi tartalékos állomány kiképzésében. A két helikopterrel a Magyar Honvédség biztosítja a légi kutató-mentő és kiürítési (MEDEVAC) és a szállító helikopteres képességeket az Európai Unió EUFOR ALTHEA missziójában, Bosznia-Hercegovinában.

„Most, amikor Magyarország szomszédságában egy jellegében 20. századi háború zajlik, a magyar kormány továbbra is csak az azonnali tűzszünetben és a béketárgyalások megkezdésében látja a megoldást. Ez volt a célja Orbán Viktor miniszterelnök békemissziójának, és erre hívjuk fel a figyelmet a magyar uniós elnökség félévében is. A washingtoni NATO-csúcstalálkozó is rávilágított arra, hogy a Szövetségnek erős nemzeti haderőkre van szüksége. Ennek szellemében, Magyarország és a szövetségeseink biztonsága érdekében kell fejleszteni a magyar haderő, azon belül a légierő képességeit” – közölte a miniszter.

A két új gép a gyártó pilótáival az Airbus franciaországi gyárából július 15-én reggel indult Magyarországra, az eszközök átadás-átvétele az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisán zajlik le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!