A Gellért Szálló mellett építhet lakóparkot Garancsi cége

2024. július 12. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héten elkezdődnek a bontási munkálatok azon a gellérthegyi telken, ahol a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market cégcsoport fog építkezni – írja a 444.hu. Egyelőre annyit tudni, hogy egy villát és két társasházat terveznek felhúzni az egyhektáros területre, de konkrét tervek még nincsenek. A telek sorsáról először a múlt héten kaphattak részletesebb tájékoztatást a telket övező társasházak lakói.

A Gellért Szállóval szomszédos telket a Kemenes utca, a Kelenhegyi út, a Mányoki út és az Orlay utca övezi, déli részén majdnem a Bartók Béla útig nyúlik le. Itt működött egykor a Gellért gyerekfürdője, és itt található a Gellért fürdő egykori fűtőháza is, ami műemléki védettséget élvez – a beruházónak egyelőre nincsenek tervei arra vonatkozóan, hogy ezzel az épülettel mit kezdene.

2007-ben az Egészségsziget Kft. nyerte meg az ingatlan tulajdonjogát a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt pályázaton. A cég akkor azt ígérte, négy éven belül belül 150 szobás, négycsillagos hotelt húz itt fel, de ez a beruházás végül nem valósult meg. A 2010-es évektől itt működött a Pagony kert nevű szórakozóhely, ami 2022-ben zárt be, azóta üresen állt a telek.

A Market Építő Zrt. az Egészségsziget Kft. megvásárlásával jutott hozzá a telekhez, így építkezhet Garancsi a Gellért Szálló mellett, amit 2022-ben vásárolt meg Orbán Viktor veje, Tiborcz István cége, a BDPST. Itt az épületegyüttes felújítása után a hongkongi központú Mandarin Oriental Hotel Group nyit majd szállodát.

A küszöbön álló bontási munkálatok miatt július elején tartottak lakossági fórumot, ahol a Market cégcsoport ingatlanfejlesztési leányvállalata, a Market Asset Management Zrt. is képviseltette magát. A cég munkatársa a lakóknak vázolta a terveket, bár hangsúlyozta, korai lenne konkrét elképzelésekről beszélni, az épületek száma ugyanis attól függ, hogy mire kapnak engedélyt.

A nagyjából egyhektáros területet több részre akarják felosztani, így minden területet külön kell majd engedélyeztetni.

A cég elmondása és az újbudai önkormányzat információi alapján:

  • A Mányoki út felőli kisebb részen egy különálló villaház épülne, amire a lakossági fórumon a Market képviselője prémium lakóépületként hivatkozott.
  • A telek középső részén két, egyenként 14 lakásos társasház épülne.
  • Azt egyelőre nem tudni, hogy a déli részre mit terveznek.
  • Egy negyedik telek a műemléki volt fűtőház épületéhez lenne kialakítva.

Az önkormányzat egyelőre csak a középső telekrész koncepciótervét látta, ami szerintük megfelel a helyi építési szabályoknak.

Ezek amúgy 2020-ban szigorodtak, a telekre építhető épületek összterülete negyedére csökkent, míg a zöldfelület minimális mértéke négyszeresére növekedett, 15 százalékról 60 százalékra. A területen több nagy fa is található, a Market képviselője a lakók kérdésére válaszolva azt mondta, hogy fakivágásra nem kértek engedélyt, szeretnék megőrizni a telek intim hangulatát a leendő lakók számára, bár a cég később a 444 kérdésére azt írta, „kivágási engedély szükségessége és tartalma csak a tervek véglegesítése és a fakataszter kiértékelése után, a szükséges szakemberek bevonásával állapítható meg”.

A lakókat az is aggasztja, hogy a cég mélygarázs építését tervezi a leendő lakók számára, a hegyoldalon ez ugyanis kockázatos munkálatnak számít.

Az építési engedélyről Kormányhivatal fog dönteni, a kerületi önkormányzatnak nincs hatósági jogköre az építkezésekben.

A Market a 444 kérdésére hangsúlyozta, hogy „a projekt teljes mértékben magánberuházás, közpénzek és közfunkciók bevonása nélkül”.

„Magántulajdonú épületeket valósítunk meg egy régóta elhanyagolt, funkcióját vesztett, méltánytalanul elhanyagolt területen, amelyre magas minőségű prémium lakóépületeket tervezünk” – írta a cég. A vállalat azt ígéri, amint lesznek végleges tervek, bemutatják azokat az érintett tulajdonosoknak. Azt írták, összesen két-három új épületet terveznek felhúzni, „az övezeti besorolásnak megfelelő méretben és kialakításban”. A terveik szerint az év végéig lezajlanak a szükséges hatósági egyeztetések és megkezdődhet a kivitelezés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!