Havi átlag kétszáz gyerek volt a kórházakban úgy, hogy nem keresték őket a rokonaik

2024. július 8. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Júliustól felgyorsul a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárása. A módosítás abban a salátatörvényben kapott helyet, amiben a kórházi blokkolóórák is, és amit júniusban fogadtak el. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a hó elején hatályba lépett törvénymódosítás szerint az új szabályozás az inkubátorba helyezett gyerekekre vonatkozó szabályozást ülteti át az újszülött osztályokon hagyott gyerekekre.

Itt azokról az esetekről van szó, amikor az édesanya a gyerekét hátrahagyva távozik a kórházból és sem ő, sem más rokon nem tesz lépéseket, hogy a kapcsolatot újra felvegye az újszülöttel. Amennyiben hat héten belül sem az édesanya, sem más hozzátartozó nem jelentkezik a gyermekért a kórházban, úgy a csecsemő lemondó nyilatkozat nélkül örökbe fogadhatóvá válik, és így elindulhat az örökbefogadási folyamat.

„Az elmúlt hónapokban már havi átlagban mintegy kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket.

Ma Magyarországon több mint ezer alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra várakozó szülő szeretne 0–3 éves kor közötti gyermeket örökbe fogadni. A törvénymódosítás segít abban, hogy akik nem tudnak vér szerinti családjukban felnevelkedni, azok minél gyorsabban egy szerető, gondoskodó családhoz kerülhessenek” – fogalmazott Rétvári Bence.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!