Nem árulja el a kormány, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot pár hónap alatt a magyarországi orosz ortodox egyház feje

2024. július 7. – 11:20

Nem árulja el a kormány, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot pár hónap alatt a magyarországi orosz ortodox egyház feje
Fotó: Orbán Viktor és Hilarion volokalamszki metropolita találkozója a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 6-án – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzeti érdekre hivatkozva a kormány nem árulja el, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot a szexuális zaklatással vádolt Hilarion Alfejev orosz metropolita mindössze pár hónappal azután, hogy Magyarországra érkezett.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda megkeresésünkre az alábbiakat válaszolta: „Az elmúlt három és fél évtizedben a magyar állam a magyar állampolgárságra vonatkozó adatokat elsősorban nemzetpolitikai érdekből és csak másodsorban a személyes adatok védelmére tekintettel titkosan kezelte. Ennek fenntartása alapvető nemzeti érdek, mivel a kettős állampolgárságot számtalan állam nem ismeri el, sőt időnként szankcionálja, így bármilyen állampolgárságra vonatkozó adat nyilvánossága magyar állampolgárok számára eredményezhet jogsérelmet.”

Azt írták, emiatt csak általánosságban tudnak tájékoztatást adni arról, hogy a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény alapján milyen esetekben van mód a magyar állampolgárság megszerzésére. A Hvg.hu is megkapta ezt a választ, cikkükben megjegyzik, hogy az orosz alkotmány éppenséggel lehetővé teszi a kettős állampolgárságot. Hilarion egyébként jó kapcsolatot ápolt a magyar kormánnyal. Többször találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, egy alkalommal pedig Orbán Viktorral is tárgyalt.

Az orosz Novaja Gazeta nemrég arról írt, hogy a magyarországi orosz ortodox egyházmegye vezetőjét szexuális zaklatással vádolja egy Szuzuki George nevű fiatal férfi, aki évekig ministránsként dolgozott mellette. Hilarion sokáig Kirill moszkvai pátriárka jobbkezének és az orosz ortodox egyház második számú vezetőjének számított. 2022-ben azonban több tisztségéből is felmentették, és mindenféle hivatalos magyarázat nélkül Magyarországra küldték az év júniusában. Az őt megvádoló, az akkor még 18 éves Szuzuki nem sokkal ezután, 2022 őszén költözött Hilarionhoz. A férfi 2024 januárjában szökött meg Hilariontól. Egy drága órát és 30 ezer eurót vitt magával, amiért a magyar rendőrség eljárást indított ellene, még körözést is kiadtak.

Szintén a Novaja Gazeta derítette ki, hogy Hilarion magyar állampolgársággal és magyar útlevéllel is rendelkezik. Az erről készült fotó tanúsága szerint Hilarion útlevelét 2022 szeptemberében állították ki, tehát csupán három hónappal azután, hogy az országba érkezett.

Szuzuki elmondása szerint a vallási vezető fényűző életet élt Magyarországon. 2,1 millió euróért vásárolt egy több mint 2000 négyzetméteres ingatlant Budapest külvárosában. A házban 14 szoba, külön borospince és edzőterem is volt. A 444-nek sikerült azonosítania, hogy a 18. századi vácdukai kastélyról van szó, amit egy időben 1,67 milliárd forintért árultak.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!