Még az idén betiltanák Magyarországon a műhúst

2024. július 5. – 17:28

Még az idén betiltanák Magyarországon a műhúst
Orbán Viktor hagyományos hússal – Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta terveit a laboratóriumi hús előállításának, forgalomba hozatalának tilalmáról, így még idén meg is születhet az erről szóló törvény, írja a 24.hu a kormány oldalán közzétett dokumentumok alapján. Az általános tilalmat két sorral indokolják, íme:

az emberi egészség és a környezet védelme, valamint az agrárium fenntartható termelése és a hagyományos vidéki életforma védelmének szükségessége érdekében.

Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár egy konferencián arról beszélt, hogy az elmúlt években egyre több olyan élelmiszer jelent meg a piacon, amelyet a hús helyettesítésére fejlesztettek ki. A laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények közötti tenyésztésével állítanak elő, az Európai Unióban még nem engedélyezett.

Mit állít a minisztérium a műhúsról és a húsról? A következőket:

A műhús:

  • ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony,
  • számos kérdést, aggályt vet fel,
  • ezek többségére nincsenek megfelelő válaszok,
  • nem biztonságos,
  • rossz hatással van vidék fenntarthatóságára,
  • a gazdaságra,
  • a környezetre, valamint
  • növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A hagyományos hús:

  • fogyasztásának dominanciája továbbra is erős,
  • fenntartja a hagyományos húsipart,
  • a vidéki közösségek életképességét.

Természetesen megfelelő helyen keresgélve a húsfogyasztásnak mélyebb rétegeire is ráakadhatunk. Kövér László egy böllérverseny megnyitóján nem mást állított, mint hogy:

„A disznóvágás a magyar élet egyik ünnepe, amely az egész éves, mindennapos kemény munka eredménye, a következő évre való minőségi eledel köré szerveződik.”

Majd így folytatta: csak ott lehet ilyen közösségi összejöveteleket szervezni, ahol tudják, hogy milyen fontos az ember és a természet kapcsolata, a tiszta hús, a becsületesen elkészített étel és az asztalközösség, amelyet a legősibb közösségnek nevezett.

Kövér erről két éve beszélt, akkor még gyerekcipőben járt a műhús, sőt a műhús elleni harc is: a fő ellenség akkor még a rovaralapú fehérje volt. Kövér ezért az alábbi két út lehetőségét vázolta fel:

sonka, csülök, kolbász, vagy lisztkukac, tücsök és sáska?

Idén már előretört a műhús elleni harc is, Nagy István januárban az olaszokkal egyeztetett. A miniszter szerint Olaszország példája követendő, amiért betiltották a szintetikus húsokat, a szabályozás kérdése Magyarországon uniós elnökségének napirendjén is szerepel. Az olasz parlament 2023 novemberében tiltotta be a laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártását és forgalmazását.

Orbán Viktor februárban pedig már arról beszélt, hogy

Brüsszel már műhúst és GMO-s húsokat akar a magyarokra erőltetni a friss hazai húsok helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!