Még az idén betiltanák Magyarországon a műhúst
2024. július 5. – 17:28
Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta terveit a laboratóriumi hús előállításának, forgalomba hozatalának tilalmáról, így még idén meg is születhet az erről szóló törvény, írja a 24.hu a kormány oldalán közzétett dokumentumok alapján. Az általános tilalmat két sorral indokolják, íme:
az emberi egészség és a környezet védelme, valamint az agrárium fenntartható termelése és a hagyományos vidéki életforma védelmének szükségessége érdekében.
Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár egy konferencián arról beszélt, hogy az elmúlt években egyre több olyan élelmiszer jelent meg a piacon, amelyet a hús helyettesítésére fejlesztettek ki. A laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények közötti tenyésztésével állítanak elő, az Európai Unióban még nem engedélyezett.
Mit állít a minisztérium a műhúsról és a húsról? A következőket:
A műhús:
- ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony,
- számos kérdést, aggályt vet fel,
- ezek többségére nincsenek megfelelő válaszok,
- nem biztonságos,
- rossz hatással van vidék fenntarthatóságára,
- a gazdaságra,
- a környezetre, valamint
- növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket.
A hagyományos hús:
- fogyasztásának dominanciája továbbra is erős,
- fenntartja a hagyományos húsipart,
- a vidéki közösségek életképességét.
Természetesen megfelelő helyen keresgélve a húsfogyasztásnak mélyebb rétegeire is ráakadhatunk. Kövér László egy böllérverseny megnyitóján nem mást állított, mint hogy:
„A disznóvágás a magyar élet egyik ünnepe, amely az egész éves, mindennapos kemény munka eredménye, a következő évre való minőségi eledel köré szerveződik.”
Majd így folytatta: csak ott lehet ilyen közösségi összejöveteleket szervezni, ahol tudják, hogy milyen fontos az ember és a természet kapcsolata, a tiszta hús, a becsületesen elkészített étel és az asztalközösség, amelyet a legősibb közösségnek nevezett.
Kövér erről két éve beszélt, akkor még gyerekcipőben járt a műhús, sőt a műhús elleni harc is: a fő ellenség akkor még a rovaralapú fehérje volt. Kövér ezért az alábbi két út lehetőségét vázolta fel:
sonka, csülök, kolbász, vagy lisztkukac, tücsök és sáska?
Idén már előretört a műhús elleni harc is, Nagy István januárban az olaszokkal egyeztetett. A miniszter szerint Olaszország példája követendő, amiért betiltották a szintetikus húsokat, a szabályozás kérdése Magyarországon uniós elnökségének napirendjén is szerepel. Az olasz parlament 2023 novemberében tiltotta be a laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártását és forgalmazását.
Orbán Viktor februárban pedig már arról beszélt, hogy
Brüsszel már műhúst és GMO-s húsokat akar a magyarokra erőltetni a friss hazai húsok helyett.