Felrobbant a biogázüzem erjesztője, meghalt egy család három tagja, a rendőrség szerint senki nem felelős

2024. július 4. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint két év után lezárták azt a nyomozást, amit egy 2021-es, három áldozatot követelő munkahelyi baleset ügyében folytattak – derül ki az RTL híradójából. A nyomozás arra jutott: a balesetnek nincs felelőse, senki nem követett el bűncselekményt, amiért az megtörtént.

2021 októberében a nyírbátori Bátor Trade Kft. biogázüzemében robbant fel az egyik erjesztő. Abban három munkás takarított, ők mindhárman meghaltak a robbanásban. Közülük ketten testvérek voltak, harmadikuk az egyik férfi fia volt.

A baleset után a hatóságok nyomozást indítottak, amelynek részeként szakértőkkel próbálták meg kideríteni, mi okozta a robbanást. Az biztos volt, hogy valamilyen szikra keletkezett, de azt nem tudták megállapítani, hogyan. Öt lehetőség merült fel:

  • mobiltelefon adta ki magából;
  • lapátolásnál a fémlapát fémanyagnak ütközött;
  • munkaruha,
  • ventilátor
  • vagy a szivattyú adott ki magából valamiért szikrát.

A nyomozást úgy zárták le, hogy nem mondták meg, hogy alakult ki a szikra, és így mi okozta a robbanást. Ennek megfelelően arra jutottak, hogy nincs felelőse a haláleseteknek, senkit nem büntetnek meg bűncselekmény elkövetéséért.

Az egyik áldozat özvegye szerint a három férfi majdnem négy éve dolgozott a biogázüzemben, így jól tudták már, hogy kell az erjesztőket takarítani. Az ügyvédjük szerint a munkavédelmi vizsgálat szabálytalanságokat talált a cégnél, amit ezek miatt meg is büntettek. Az áldozatok hozzátartozói kártérítést kérnek, a cég nem akart nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!