Az Alkotmánybíróság elutasította a polgármesterjelölt panaszát, hiába ugrott meg a választók száma Teresztenyén

2024. július 3. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság elutasította annak a polgármesterjelöltnek a kérelmét, aki szerint a falujában megsértették a választási alapelveket azzal, hogy a szavazás előtti hetekben jelentkeztek be többen állandó lakcímmel a településre – írja a 24.hu.

Teresztenyén érdekes helyzet állt elő június 9-én az önkormányzati és európai parlamenti választásokon. Sifter László Péter függetlenként indult Brogli Attila polgármester ellen. A településen tavaly szeptemberben 22, márciusban 26 választó volt. A választás napján 45-en voksolhattak, közülük 38-an mentek el szavazni. Brogli Attila 36, Sifter László Péter 2 érvényes szavazatot kapott.

Az ügy úgy jutott el az Alkotmánybíróságig, hogy a független kihívó felesége is részt vett a szavazás lebonyolításában, ellenőrizte a személyi igazolványokat, lakcímkártyákat.

Azt vette észre, hogy sok olyan ember jelentkezett be a szavazást megelőző hetekben állandó lakcímmel a településre, aki megtartotta tartózkodási helyét is. Szerinte az újonnan bejelentett állandó lakosok Brogli Attila családi, rokoni és baráti köréből kerültek ki. Ezért a helyi választási bizottsághoz fordult, akik azt mondták: nem a testület hatásköre vizsgálni az állandó lakóhely létesítésének okát. Ugyanerre jutott a területi választási bizottság is.

A polgármesterjelölt a Kúriához fordult, amiért a választási alapelvek megsértését egyik választási bizottság sem vizsgálta. A Kúria elutasította kezdeményezését, ezért alkotmányjogi panaszt nyújtott be.

Az Alkotmánybíróság szerint a jelölt nem indokolta meg, hogy a sérelmezett bírói döntés miért sérti az Alaptörvényt. Így az alkotmányjogi panaszt elutasították.

A Szabad Európa teresztenyei riportjában megszólalt a polgármester és a jelölt is. Sifter László Péter szerint a Kúria mondvacsinált eljárásjogi hibákra hivatkozva nem vizsgálta érdemben az ügyét. Brogli Attila szerint azok jelentkeztek be a településre, akiknek ingatlanjuk van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!