Hathavi jutalmat szavazott meg Sárospatak fideszes önkormányzata a leváltott polgármesternek

2024. július 3. – 06:32

Másolás

Vágólapra másolva

A törvényileg lehetséges maximumot, hathavi jutalmat szavazott meg a fideszes többségű sárospataki képviselő-testület a leköszönő fideszes polgármesternek, Aros Jánosnak, és alpolgármesterének, a szintén fideszes Sikora Attilának – írja a 444. A polgármester a lap megkeresésére elmondta: nem szeretné felvenni az összeget.

A két távozó politikus a jutalmat „2024. évi munkájuknak a magas színvonalon történő elvégzéséért” kapják – áll legalábbis az előterjesztésben. A fideszes polgármestert a választók június 9-én 14 év után váltották le, de a többi kormánypárti jelölt is rosszul szerepelt. Aros János 36 százalékot kapott, az egyéni választókerületekben pedig csak egy helyen nyert a Fidesz.

A 444 azt írja, hogy az eredeti előterjesztésben „csak” egyhavi jutalom szerepelt, de a pénzügyi bizottság ülésén valaki kitalálta, hogy adjanak inkább hathavi összeget. A lap megkereste a bizottság kormánypárti elnökét, Egyed Attilát, aki annyit közölt, hogy az eredeti összegről szóló javaslatot ő tette, a jutalmat hathavira emelő ellenjavaslatot pedig egy önkormányzaton kívüli bizottsági tag, akinek a nevét nem árulta el. Egyed hozzátette: a leköszönő polgármester az elmúlt 14 évben „viszonylag kevésszer” kapott jutalmat.

„Nincs szükségem ekkora összegű jutalomra” – mondta Aros János polgármester, aki állítja, hogy meglepetésként érte a jutalom, senki nem egyeztetett vele előtte. Hozzátette: 14 év alatt mindössze egyszer, tavaly vett fel jutalmat, és az is csak egyhavi összeg volt. A mostani jutalomról azt mondta, hogy jóleső érzés volt, hogy az önkormányzat úgy érezte, ő és az alpolgármestere jól dolgoztak. A lapnak azt mondta:

jelenleg keresi a jogi lehetőségét annak, hogy hogyan tudja nem felvenni az összeget.

Ez több szempontból is bonyolult, különösen, hogy az önkormányzat döntése alapján a pénzügyi iroda a következő napokban számfejteni fogja a pénzt. Aros elmondta, hogy most megnézni: technikailag megoldható-e, hogy ezt a pénzt visszautalja, vagy esetleg lehet-e olyan megoldást találni, hogy az önkormányzat visszavonja a döntését.

Sárospatakon Fidesz-közeli vállalkozók indultak a fideszes polgármesterrel, Aros Jánossal szemben. A meccset egyikük, a függetlenként induló Farkas Szabolcs nyerte. Farkasról korábban megírtuk, hogy Sátoraljaújhely és Sárospatak legsikeresebb építőipari cégénél, a ZÉG (Zempléni Építőipari és Gépészeti) Kft.-nél vezető (aláíró). Ez a cég az elmúlt öt évben 12 közbeszerzést nyert el, elsősorban Sátoraljaújhelyen, kisebb részt Cigándon, de Sárospatakon is. Farkas és köre egy Harcművészetek Klubja Sport Egyesület (HK SE) nevű szervezet keretein belül indult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!