A megrázó felvételek után állatkínzás gyanújával vizsgálják a makói gyepmesteri telepet

2024. július 2. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot kezdeményez a makói gyepmesteri teleppel szemben az azt fenntartó önkormányzati társulás – hangzott el kedden a környékbeli önkormányzatokat tömörítő csoportosulás rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyről a Délmagyar tudósított. A gyepmesteri telepről korábban megrázó felvételek kerültek ki a közösségi oldalakra, de az a vizsgálatok lezárásáig folyamatosan üzemelni fog.

A Szegeder egyik olvasója is jelezte, hogy a Makón élek Facebook-csoportban június végefelé számos poszt foglalkozott a sintértelepen előforduló állítólagos állatkínzásokkal. A csoportba többek között feltöltöttek egy fotót egy kutya teteméről, és kikerült egy videó is, amelyen a bejegyzés szerint az látható, ahogy egy macskát végigvonszolnak a telepen, majd egy dobozba hajítják, ahol az állat elpusztul. „A feljelentés megtörtént” – zárta a posztot a videó feltöltője.

A megrázó beszámolók hatására egy országos állatmentő szolgálat, a Gazdátlan Kölykök – Kölyökmentő Alapítvány a gyepmester tevékenységének felfüggesztésére petíciót is indított, amely jelenleg több mint 11 ezer aláírásnál jár.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint belső vizsgálatot indít a társulás, emellett a rendőrség is foglalkozik már az üggyel. A környékbeli önkormányzatokat tömörítő csoportosulás a vármegyei kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi osztályát, illetve az állatvédelemért felelős hatóságot is felkérte, hogy soron kívül folytassanak le hatósági vizsgálatot.

A gyepmester korábban azt nyilatkozta, a feljelentésről szóló állításról a sajtóból értesült. Szerinte az ügy egy vásárhelyi állattartó személyes bosszúja, akitől a közelmúltban több mint ötven, szörnyű körülmények között tartott kutyát foglaltak le – erről az esetről a Szegeder is beszámolt.

A videón látható macska esetéről azt mondta, nem emlékszik a körülményekre, mivel ez már közel két hónapja történt – utóbbi állítását egyébként igazolja a felvételen szereplő május 9-i dátum. Azt viszont felidézte, hogy az állat a sérüléseibe halt bele, a képen látható kutya pedig szerinte azért pusztult el, mert kiszabadult a kennelből, és kirágta a rágcsálóirtós dobozt.

A férfi április 15-e óta vezeti az ebrendészetet. A társulás szerint korábban semmilyen kifogás nem érkezett a telep működésével kapcsolatban, és a rendszeres hatósági ellenőrzések is mindent a jogszabályoknak megfelelőnek találtak.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!