9 év alatt 9 milliárd landolt NER-közeli művészeknél a Szerencsejáték Zrt. állami támogatásából

2024. július 1. – 09:53

9 év alatt 9 milliárd landolt NER-közeli művészeknél a Szerencsejáték Zrt. állami támogatásából
Orbán Viktor miniszterelnök és Tóth Gabi együtt énekli a Kossuth-nótát a Fidesz kampányzáró rendezvényén Székesfehérváron 2022. április 1-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Szerencsejáték Zrt. több mint 15 milliárd forintos állami támogatásából közel 9,2 milliárd NER-közeli személyekhez, egyesületekhez, szervezetekhez, illetve azok elnökeihez vándorolt az elmúlt 9 évben, derül ki a Népszava összesítéséből. A lap az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. leánycégének, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-nek minden hónapban közzétett listájából dolgozott, és arra jutott, hogy a pénz 61 százaléka azoknál landolt, akik nyíltan támogatják a Fideszt. A pénz adományként vagy szponzorálási szerződés formájában szerepel a tételek között.

Ez alapján a teljes szétosztott összeg

  • 16 százalékát, 2,5 milliárd forintot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapta,
  • 125 millió forintot kapott Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő testvérének, Deutsch Péternek a cége,
  • Szijjártó Péter külügyminiszter testvérének és sógorának cége 181 milliót,
  • Havasi Balázs zongoraművész cége, a Symphonic Concert Management Kft., amely 2024 májusáig 807 millióhoz jutott. (A lap kitér arra, hogy Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea Havasi nagy rajongója.)

A felsorolás szerint a Tóth Gabit menedzselő Backstage Management Bt. a 2022-es választás eltelt idő óta 95 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül, Pataky Attilának, az Edda frontemberének cége a P. Management 378 milliót kapott, a Demjén Ferenc karrierjét menedzselő Rózsa István pedig két cégen keresztül 500 millió forinthoz jutott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!