Pályázati pénzekkel trükközhetett két Csongrád-Csanád vármegyei polgármester, vádat emeltek ellenük

2024. július 1. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Pályázati szabálytalanságok miatt emeltek vádat két Csongrád-Csanád vármegyei település polgármesterei ellen – írja a vármegyei főügyészség tájékoztatása alapján az MTI.

Az ügyészség költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádol három politikust és az elszámolásokhoz fiktív céges számlákat kiállító társukat.

A két település egyikén 2019-ben változott a polgármester személye, de az addigi és az új vezető is a vádhatóság látókörébe került. Neveket nem közölt az ügyészség.

A vádlottak két település képviseletében 2017-ben konzorciumot hoztak létre, és 27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el egy, a helyi közösségek erősítésére meghirdetett pályázaton. A programok szervezésére szerződést is kötöttek egy céggel, amely évente sportnap, egészségnap és más rendezvények lebonyolítását vállalta.

A valóságban azonban a rendezvényeket nem az azokat kiszámlázó magáncég, hanem jelentős részben önkormányzati intézmények dolgozói szervezték és bonyolították le.

A 2018 októbere és 2020 októbere közötti pályázati elszámolások során a polgármesterek településenként 8,5 millió, illetve 2,7 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a hazai és az uniós költségvetésnek. A kár az eljárás során maradéktalanul megtérült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!