Hatalmas, karfiolszerű felhő tornyosult az égre Sopron fölött, de mi ez?

2024. június 28. – 15:12

Hatalmas, karfiolszerű felhő tornyosult az égre Sopron fölött, de mi ez?
Zivatarfelhő Sopron környékén – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Látványos időjárási jelenséget fotózott olvasónk csütörtök délután Sopron környékén, amikor egy jókora, karfiolra emlékeztető légtömeg tornyosult az égre, a belsejében pedig villámok cikáztak.

Bár a felhőtömeg elsőre riasztó látvány lehetett, a HungaroMet szerint ez nem más, mint a zivatarfelhő tankönyvi példája. Kérdéseinkre azt írták, hogy mivel jelenleg nedves, labilis a levegő itthon, a napsugárzás hatására a talajról meginduló, felfelé emelkedő meleg légbuborékok (termikek) előbb lapos gomolyfelhőkké, majd tornyos gomolyfelhőkké, végül pedig zivatarfelhőkké fejlődhetnek. „Az oszlopnak tűnő alakzat valójában tehát egy zivatarfelhő, ami a legmagasabbra nyúló felhőnek számít, szinte teljesen átfogja függőlegesen az időjárási események fő színteréül szolgáló troposzférát. Amikor már nem tud tovább hízni, felfelé tornyosulni, a felhőzet a tetején vízszintes irányban, üllő alakzatban szétterül, ezt nevezzük a zivatar üllőfelhőzetének” – írták.

A meteorológiai szolgálat szerint az ilyen felhőben mindig villámlik, a felhőben lévő jégszemek ütközése, súrlódása váltja ki az elektromos töltéseket, és ahogy nő az elektromos feszültség a levegőben, az előbb-utóbb villámkisülést okoz. Mivel nyáron a csapadék zömét záporok, zivatarok adják, így nagyon gyakori ez a felhőtípus.

A HungaroMet szerint ez a felhőtípus a zivatarral együtt járó jégeső, viharos szél, felhőszakadás előjele, ezért ha szabadban vagyunk, érdemes néha felnézni az égre, és ha ilyet látunk, érdemes fedett helyre menni. Az előbb még csak lapos gomolyfelhők ugyanis egyre magasabbra tornyosulhatnak, szerkezetük egyre inkább a karfiolra hasonlít. Ha már dörgést is hallunk, akkor zivatarról beszélünk. „Ha van rá lehetőségünk, figyeljük a radart, amin a sárgás, pirosas árnyalatokkal megjelenő záporos, zivataros csapadékgócok mozgását is láthatjuk. Emellett természetesen kövessük a HungaroMet veszélyjelzését” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!