Csütörtökön folyókká váltak az utcák, de pénteken már csak helyenként lehet felhőszakadás

2024. június 28. – 05:40

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, és még több tájegységünkön kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok. Egy-egy helyen felhőszakadás, jégeső is előfordulhat – írja az Időkép a péntekre várható időjárásról.

Csütörtökön Pest vármegyében és az ország több részén is az intenzív záporok és felhőszakadás miatt narancs riasztás volt érvényben. A csütörtöki nagy esőknek meg is volt a nyoma: Szentendrén például a lezúduló eső és a szél együtt székeket „lopott” – látható az Időkép egyik videóján. Budán pedig az esti felhőszakadás miatt konkrétan folyókká váltak az utak, a XI. kerületben rövid idő alatt 43 milliméter eső esett:

Valamivel békésebb lesz ennél a péntek: a néhol kialakuló záporok és zivatarok mellett, helyenként élénk lesz az északnyugati szél, a zivatarok környezetében erős, széllökések is előfordulhatnak. Reggel 15 és 21, délután 28 és 33 fok között alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

A pénteki változékony, de abszolút nem hűvös idő után hétvégére viszont megérkezik az ország nagy részére a száraz meleg. Az Időkép szerint alapvetően napos időre van kilátás, csak a Dunától keletre alakulhatnak még ki futó záporok. A levegő is tovább melegszik: a legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délutánra pedig 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap pedig igazi kánikula lesz, 31–37 fokra lehet számítani. A Dunántúl északi felén és északon alakulhat csak ki egy-egy futó zápor vagy zivatar, emellett sokfelé megélénkül, nyugaton és északnyugaton megerősödik a délies szél. A Balaton vízhőmérséklete a hétvégén várhatóan kellemes lesz, 25–26 fok között alakul majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!