Egyre zavarosabb a helyzet, megismétlik a választást Fonyódon

2024. június 28. – 23:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria döntésének értelmében megismétlik az egyéni képviselőjelölti szavazást július 7-én Fonyódon, írja a 24.hu. A városban a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, Erdei Barnabás nyert, de a testület nyolc tagjából csak kettő lett fideszes, ami nagy visszalépés ahhoz képest, hogy öt évvel ezelőtt még hét fideszes és csupán egy független képviselő került be. Mi történt?

Első felvonás:
Az egyik kormánypárti képviselő, Farkas Gábor ráadásul egyetlen szavazattal kapott kevesebbet, mint Oláh Andrea (Helyi Összefogás Egyesület), míg 42 érvénytelen szavazat volt.

Második felvonás:
Farkas fellebbezést nyújtott be azzal, hogy tudomása szerint érvénytelennek nyilvánítottak olyan szavazatokat is, melyek mellett a szavazólap rajzot vagy egyéb megjegyzést tartalmazott, ami önmagában nem érvénytelenségi ok. Ráadásul két szavazókörben az éjszaka folyamán kétszer is áramszünet volt.

Harmadik felvonás:
A területi választási bizottság a fellebbezést megalapozottnak találta, kétszer újraszámolták a szavazatokat. Farkas az újraszámlálást követően két szavazattal megelőzte Oláht, és így bekerült a testületbe.

Negyedik felvonás:
Oláh Andrea kérte az új határozat megváltoztatását, szerinte az újraszámolásnak nem volt jogi indoka, mert a fellebbező nem igazolta a jogszabálysértés tényét. Ráadásul a választási bizottság tagjai nem vettek részt a szavazatok újraszámolásában, azt helyettük és távollétükben a területi választási iroda végezte el.

Ötödik felvonás:
A Kúria szerint Oláh megalapozottan hivatkozott arra, hogy a követendő kúriai gyakorlat szerint a szavazatok újraszámlálását önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolja. A Somogy Vármegyei Területi Választási Iroda az újraszámolást a választási bizottság nélkül nem végezhette volna el. Sőt a négy szavazókör eredményeit tartalmazó doboz annyira megsérült, hogy ahhoz bárki hozzáférhetett, annak tartalma kétséget kizáróan nem rekonstruálható.

Emiatt a legfelsőbb bíróság így arra jutott, hogy az egyéni képviselőjelölti szavazást meg kell ismételni július 7-én.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!