Kiirtandó féreg, páviánok – bevándorlókra tett gyűlöletkeltő megjegyzéseket Bayer Zsolt, vizsgálatot indított a Médiatanács

2024. június 27. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentés alapján megvizsgálta, majd közigazgatási hatósági eljárást indított a Bayer-show március 31-i adása miatt a Hír TV Zrt.-vel és a Karc FM Média Kft.-vel szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – derül ki a hatóság közleményéből.

A hatósági ellenőrzés alapján „a műsorszámban elhangzott, bevándorlókra tett kijelentések kapcsán felmerült a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezés megsértése”, ezt vizsgálja a Médiatanács az eljárásban.

Bayer Zsolt a március 31-i adásában két videófelvételt játszott le a közönségének, amelyeken állítása szerint nyugat-európai bevándorlók követnek el bűncselekményeket nyugat-euróapiak ellen. A bejátszott videókból nem derült ki, hogy azok valóban Európában készültek és bevándorlók szerepelnek rajtuk, illetve a felvételek időpontja és körülményei sem.

Bayer azzal konferálta fel a videókat, hogy azok „mindennapos kis pillanatfelvételek a festői Nyugat-Európából”. Az első felvételen egy férfi üt meg egy szőke hajú nőt az utcán, Bayer a férfira úgy hivatkozott, hogy „kiirtandó féreg”, és azt a kommentárt fűzte hozzá, hogy „ezeket ma Nyugat-Európában dédelgetik, szeretgetik”.

„Nézzük meg, hogy ugyanezek falkában mit tudnak csinálni” – konferálta fel a Bayer a következő videót, amin fekete férfiak egy csoportja a medencébe dob egy idős nőt. Erről a nagyjából 10 másodperces felvételről sem derült ki, hogy hol, mikor és milyen körülmények között készült. „Megérkeztek a páviánok” – mondta a fekete férfiakra utalva Bayer.

A szóban forgó adást a Hírt TV március 31-én 21 óra 10 perckor sugározta, majd április 1-jén 0 óra 7 perckor, majd 5 óra 3 perckor és 12 óra 58 perckor is megismételte. A műsorszámot a Hír FM is többször lejátszotta: április 1-jén 11 óra 19 perckor, majd 23 óra 6 perckor, illetve április 2-án 6 óra 16 perckor és 23 óra 6 perckor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!