Özönvízzel, jégesővel jöhetnek a viharok

2024. június 26. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Két nagy hullámban érkeznek a zivatarok szerdán, írja az Időkép. Az éjszakai eső után napközben 24–33 fok várható, majd délutántól és estétől újabb hullámban vonulnak fel zivatarok. Ezek rendszerré szerveződhetnek, és a friss számítások szerint

újabb kiadós csapadékra, akár villámárvízre is fel kell készülni.

Jelen számítások szerint a legtöbb csapadék a Dunántúl középső, keleti felén, valamint az ország középső részén várható. Az Időkép szerint néhol nem kizárt, hogy megközelítjük, vagy elérjük a havi mennyiséget, 70-75 mm-t.

A felhőszakadásokat sűrű villámlás és 1-2 centinél nagyobb méretű jég kísérheti, valamint viharos szél (60-80 km/óra).

A HungaroMet a heves zivatarok, felhőszakadások miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső részére, a nyugati és a keleti vármegyékre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A másodfokú figyelmeztetés szövege szerint hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Csütörtökön a HungaroMet előrejelzése szerint erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre számíthatunk. Többfelé kialakulnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatarban megerősödhet vagy viharossá is fokozódhat. A zivatarok miatt a teljes országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, felhőszakadás miatt a keleti országrészre van érvényben citromsárga figyelmeztetés. A hőmérséklet délután 24-31 fok között várható.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Szórványosan, ezen belül főként északkeleten valószínű zápor, zivatar. Zivatar térségében átmenetileg megerősödhet a szél. Péntekre a zivatarok miatt már csak a keleti országrészre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Napközben 26–32 fok közelében alakul a hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!