„Az osztályfőnökünk is nagyon küzd. Az állásával szórakozik” – drámaisok tüntettek Szentesen

2024. június 26. – 07:25

„Az osztályfőnökünk is nagyon küzd. Az állásával szórakozik” – drámaisok tüntettek Szentesen
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Drámaisok vagyunk, szóval kötelességünknek éreztük, hogy itt legyünk” – mondta a Szegedernek Adél és Virág, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) két diákja kedd este az intézmény előtti demonstráción, amit a Csongrád-Csanád vármegyei, 25 ezres város vezetése Varga Ferenc országgyűlési képviselővel közösen szervezett.

Azért hirdettek „csendes kiállást” a dráma tagozatért, mert Sipos Kitti Lídia intézményvezető felmondta a kapcsolatot a 25 éve velük együttműködő fővárosi művészeti iskolával, a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal (KIMI). A helyét egy szentesi zeneiskola venné át, a dráma tagozatos diákok szülei május 14-én kapták kézhez az erről szóló levelet. A gimnáziumért nyílt levélben Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és Szőke András is kiállt.

A keddi tüntetésen úgy száz ember gyűlt össze, köztük az aHang helyi aktivistái, akik körbeadták a petíciójukat, amit a gimnázium jelen lévő diákjai is aláírtak.

„Megbeszéltük az osztálycsoportban, hogy jöjjünk ki, mert nekünk sem tetszik ez a dolog, ami kialakult. Ha huszonöt éve működött, akkor minek bontsuk fel?”

– vélekedtek a Szegedernek a dráma tagozat kilencedikesei, akik a Facebookról értesültek az eseményről. A 33 fős osztály többsége támogatta az ötletet, de míg Adél és Virág szerint néhányan személyes okokból az igazgató pártján állnak, mások egyszerűen csak nem tudtak elmenni az eseményre. „Az osztályfőnökünk is nagyon küzd. Az állásával szórakozik” – tették hozzá a diákok.

Mint elmondták, a KIMI rengeteg hasznos lehetőséget nyújtott nekik, tréningeket, délutáni foglalkozásokat, a felsőbb évesek támogatást is kaptak, hogy eljuthassanak különböző fesztiválokra. Amikor a kilencedikesek Budapesten voltak osztálykiránduláson, a fővárosi intézmény szállást biztosított a HMG-sek számára, és ezzel az alkalommal a művészeti iskola végzőseinek előadását is megnézték.

Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

„Ha ott ilyen menő oktatást kapnak, akkor mi is kapnánk ugyanazt a menő oktatást, amit ők” – vélekedtek. Egyáltalán nem támogatják, hogy egy „semmilyen drámais múlttal nem rendelkező zeneiskolával” legyen együttműködésük a KIMI helyett.

Az eseményen a korábban jobbikos, majd DK-s, jelenleg független országgyűlési képviselő Varga Ferenc is felszólalt: a politikus azt tapasztalta, hogy bárhol járnak a szentesiek az országban, az alföldi kisvárosról az embereknek egyből a gimnázium és annak dráma tagozata jut az eszébe, ez is jelzi az ügy fontosságát.

„A tankerület és az igazgatónő azt hiszi, hogy mindent megtehetnek, és az olyan fontos értékeinket, mint a szentesi dráma tagozat, gyakorlatilag lábbal tiporhatják”

– fogalmazott a politikus. „Mióta a város vezetésével közösen elkezdtünk beszélni erről az ügyről, hogy legalább tudjanak róla az emberek, azóta gyakorlatilag mindenek vagyunk, csak jó emberek nem” – mondta. Állítása szerint a kiállás ellenzői azzal is megvádolták őket, hogy pénzt kapnak a tüntetésért.

„Maga ez a döntés, ahogy megszületett, szakmai indoklás nélkül, az érintettek tájékoztatása nélkül, tehát maga a rendszer, ahogy döntések születhetnek, baromira nem okés” – ezt már Tóth Rebeka, az aHang Csongrád-Csanád vármegyei koordinátora mondta a Szegedernek. Szerinte a történtekben mind az igazgatónak, mind a tankerületnek van felelőssége. Említette, hogy Farkas Sándor szentesi fideszes parlamenti államtitkár sajtóközleményében felvetette: miért támadják az iskolaigazgatót, ha a tankerület hozta a döntést? „Hát, mi mind a kettőnek címezzük” – mondta Tóth Rebeka.

A tüntetéssel és a petícióval – amelyet eddig 2400-an írtak alá – kiállnak a kultúra leépítése ellen is, amely szerinte már-már rendszerszintű, elég csak az SZFE-re gondolni, vagy arra, hogy nem kapnak elegendő támogatást a színitársulatok. Jelen esetben felmerül szerinte az is, hogy személyes vagy politikai oka van az átszervezésnek, „úgyhogy ezt jó lenne tisztába tenni”.

A KIMI-vel való szerződésbontás nem az egyetlen ügy, amivel a HMG idén bekerült a sajtóba. Mint májusban a Szegeder is beszámolt róla, az egyik tanár, Matos Ibolya 25 éven keresztül dolgozott a szentesi gimnáziumban, ahonnan tavaly októberben a státusztörvény miatt távozott. Három év két hónapon keresztül volt az egyik mostani végzős csoport osztályfőnöke, ám nem kapott meghívót sem a szalagavatóra, sem a ballagásra.

Mindemellett Sipos Kitti Lídia intézményvezető fideszes színekben indult a júniusi önkormányzati választáson Szentesen, ami egyébként nem ütközik törvénybe. Matos Ibolya szerint egy évig jó viszonyban is voltak, ám ez a távozásával megromlott.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!