Medián: A Tisza Párt szavazói a leginkább kormánykritikusak, ha a korrupcióról van szó

2024. június 26. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Medián legfrissebb reprenzentatív közvélemény-kutatása szerint a Magyar Péter-féle Tisza Párt szavazói képviselik legkövetkezetesebben az ellenzéki-kormánykritikus álláspontot, ha a korrupcióról vagy az Európai Unió jogállamisági eljárásáról van szó.

A hvg360-on publikált felmérés szerint továbbra is nagyon magas azok aránya, (közel 60 százalék) akik úgy gondolják, hogy a kormányra „nagyon nagy” vagy „nagymértékben” jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Ugyanilyen arányban mondták azt, hogy nem egyedik esetekről, hanem központilag szervezett, rendszerszintű korrupcióról van szó. A Tisza Párt szavazói kiugróan magas arányban gondolkodnak hasonlóan a korrupcióról. 91 százalékuk tartja rendszerszintű problémának a korrupciót. Más pártok szavazóinál (nincsenek részletezve, hogy melyek ezek a pártok) ez az arány 80 százalék volt, a fideszeseknél pedig csupán 26 százalék.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb, iskolázottabb, nagyvárosi lakosok gondolják központilag, felül irányított jelenségnek a korrupciót. A megkérdezettek fele hallott a korrupciós esetek felderítésére létrehozott Integritás Hatóságról, de csak 20 százalékuk gondolja a kormánytól független szervezetnek.

72 százalékuk hallott az Európai Unió jogállamisági eljárásáról. A teljes szavazókorú népesség kétharmada értett egyet azzal, hogy az EU célja ezzel az uniós jogszabályok betartatása és a pénzek átlátható felhasználása volt. A Tisza Párt szavazóinak 96 százaléka látja így, eközben a Fidesz-szavazóknál ez az arány 31 százalék volt. A fideszesek többsége (59 százalék) úgy gondolja, hogy az EU ezzel bele akar avatkozni az ország belügyeibe. A Medián elemzése szerint minél idősebb, minél kevésbé iskolázott és minél kisebb településen él valaki, annál valószínűbb, hogy ezt az álláspontot osztja.

A válaszadók 60 százaléka mondta azt, hogy az EU-nak joga van feltételhez kötni az uniós pénzek folyósítását. A fideszes szavazóknál ugyanilyen arányban mondták azt, hogy ezek a pénzek feltétel nélkül járnak az országnak. A tiszások ebben a kérdésben is az átlagnál kormánykritikusabbak, mert 88 százalékuk ad igazat az EU-nak. Más pártok szavazóinál valamivel alacsonyabb ezek aránya (78 százalék).

A Medián elemzése szerint legutóbbi felmérésük azt mutatja, hogy Magyar Péter szavazói képviselik legkövetkezetesebben a kormánykritikus álláspontokat: 68 százalékuk ötből legalább négy kérdésben kormány-, illetve rendszerkritikus álláspontot vallott, más pártoknál 52 százalék volt ez az arány, a Fidesz-szavazóknál pedig 2 százalék. Ez is azt erősíti, hogy Magyar Péter mozgalma elsősorban a hagyományos értelemben vett ellenzéki pártoktól szerzi a szavazóit.

A felmérést május 31-e és június 5-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!