Korda Gyuri az Aeroparkban, meccsnézés a Szépművészeti Múzeumban és Székely Bertalan lovának csontváza – ma este lesz a Múzeumok Éjszakája

2024. június 22. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Június 22-én zajlik az ország egyik legnagyobb kulturális programja, a Múzeumok Éjszakája, amelyen országszerte több mint 460 helyszínen, közel 2800 kulturális programmal várják most szombaton az érdeklődőket.

A zuglói japánkert például egy különleges távol-keleti harcművészeti bemutatóval várja a látogatókat, az Aeroparkban meg lehet nézni a ferihegyi kiállítóhely történelmi gépeit (az estét pedig Korda György és Balázs Klári zárja), a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia Tanszéke pedig bemutatja a fiatalok oktatásához használt legfurcsább tárgyakat, például Székely Bertalan lovának csontvázát.

Esztergomban interaktív nyomozós játék lesz a Vármúzeumban, Szegeden az új Munkácsy-kiállítás köré szerveződnek a programok, Miskolcon például dínókiállítást is meg lehet nézni, Veszprémben restaurátori, régészi és kurátori tárlatvezetéseket kínál a Laczkó Dezső Múzeum. Ugyanitt avar sír feltárást és őskori sír feltárást mutatnak be az este, zárásként pedig előadást tartanak a római bordélyházak világáról.

Az idei Múzeumok Éjszakája fő tematikája a foci Európa Bajnokság köré szerveződik, lehet például meccset nézni a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában, az Országos Széchenyi Könyvtár a Minden idők focija című kiállítását pedig Vári Árpád történésszel lehet megtekinteni, aki az 1956-os forradalom és a labdarúgás kapcsolatáról mesél majd. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában „Egy kép, egy sors – felismered-e legendás futballistáinkat az állambiztonság irataiból?” programra lehet bejelentkezni, a Néprajzi Múzeumban gombfoci-bemutató, de a nem budapesti helyszíneken is fókusz lesz a foci: a zalaegerszegi Mindszentyneumban a ZTE játékosaival találkozhatnak a látogatók, a debreceni Déri Múzeumban pedig össze lehet majd futni Herczeg Andrással vagy Garamvölgyi Péterrel.

Az események jelentős része Budapesten koncentrálódik, ehhez a szervezők sűrűn közlekedő, külön éjszakai járatokat is biztosítanak, amikről a honlapon lehet tájékozódni.

A részletes programokat a Múzeumok Éjszakája weboldalán lehet böngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!