Egyedül focizó fiút vert meg egy 12 éves a barátjával, hogy elvegye a labdáját, vádat emeltek ellene

2024. június 21. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Javítóintézetbe kerülhet az a 12 éves fiú, aki a vád szerint 2022. június 10-én egy 12 év alatti társával bántalmazással, erőszakkal szerzett meg egy focilabdát egy XIX. kerületi focipályán egyedül focizó fiútól – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A közlemény szerint a két fiú előbb csatlakozott az egyedül játszó fiúhoz azzal az ürüggyel, hogy játsszanak együtt. Amikor hozzájuk került a labda, azt elrúgták a pálya másik végébe, majd megkérdezték a fiút, hogy tud-e verekedni. Miután a fiú közölte, hogy ő nem verekedős típus, többször megpofozták. Ekkor szerette volna elhagyni a helyszínt, ezért elindult a labdája felé, azonban 12 év alatti támadója megkísérelte őt többször is elgáncsolni. A megtámadott fiú végül fel tudta venni a labdáját, azt azonban az elkövetők kiütötték a kezéből, és ismét bántalmazni kezdték, végül a földre térdepeltették. A két támadó végül a labdával együtt elindult, és azt nem is adták vissza a fiúnak, akárhogy is kérte. A bántalmazott fiú 8 napon belüli sérüléseket szenvedett.

Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy az elkövetéskor a 12 éves fiú beszámítható volt, és rendelkezett a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel, fiatalabb társa ugyanakkor – a törvény rendelkezése alapján – az életkora miatt nem büntethető. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a 12 éves fiút rablással vádolja, és vele szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta.

A főügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy a Büntető Törvénykönyv szerint egy fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!