Alig van szakember, alig van művesekezelés a Szent Margit Kórházban

2024. június 20. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Létszámhiány alakult ki a budai Szent Margit Kórházban, ezért csak csökkentett kapacitással tud működni a dialízisközpont – vette észre a 444 Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-posztját. Hadházy azt írja, a művesekezelésre szoruló betegeket a Péterfy Kórházba irányították át, ami emiatt túlzsúfolttá vált, ráadásul itt is létszámhiány van.

Hadházy arról írt, egy betegről tud, aki a megszokott 5 órás kezelés helyett 4 óra hosszút kapott, valamint „az ellátás eredményét mutató érték is 1.24-ről 0,9-re csökkent”. Ez nem jelenti a halálos esélyének megnövekedését, de nem ideális. Hadházy az illetékes Országos Kórházi Főigazgatóságot (Okfő) is kereste az ügyben, ők azt írták:

„A kezelési hatékonyság több dialízis paraméter beállításán alapul, így nem a kezelési idő növelése az egyetlen lehetőség, a dialízis hatékonyságának növelésére, ha azt a beteg egészségi állapota indokolja.”

A Telexnek is válaszolt csütörtökön az Okfő, és elismerte a történetet:

„A nyári szabadságolások és a zavartalan betegellátás érdekében 2024. július 1-től a Budapesti Szent Margit Kórház Művese Állomása és a Péterfy kórház területén működő II. Dialízis Központ közösen biztosítja az Észak-budai régió dialízis ellátását.”

A két szervezeti egység orvosai és szakdolgozói az Okfő szerint szorosan együttműködnek az ellátás során, egyeztetnek az esetekről, személyesen tájékoztatják a betegeket is. Hozzátették, „az érintett régióban a dializált betegek ellátása zavartalan”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!