Az Ibiza-botrányról híres egykori osztrák alkancellárral lobbiztak Gulyás Gergelynél az OBI és a Müller tulajai

2024. június 19. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnökség sajtóirodája tagadta, hogy Gulyás Gergely miniszter bármikor segítséget nyújtott volna bármilyen gazdasági ügyben.

Az osztrák OBI áruházlánc tulajdonosa Gulyás Gergelynél lobbizhatott, hogy minél kevesebb akadályba ütközve, a plázatörvényt megkerülve épülhessen meg Debrecenben a barkácsüzlet új boltja – derül ki a Der Standardhoz kiszivárgott sms-üzenetekből. Az oknyomozásban részt vett a Hvg is, ők közölték magyarul a részleteket.

Az üzenetek az osztrák parlament egyik titkosított vizsgálati anyagában szerepeltek. A vizsgálatot azért indították, mert kiderült, hogy a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache az ibizai nyaralása során egy állítólagos orosz milliárdosnővel ausztriai befektetések támogatásáról egyezkedett választási kampánypénzekért cserébe.

Az sms-váltások Strache, Gulyás és az OBI tulajdonosa, Alois Wegscheider között folytak le. Az üzenetek egy részében Wegscheider Strachénak hálálkodik, amiért összekötötte a magyar miniszterrel. Az befektető azt akarta elérni, hogy Debrecenben egy új OBI épülhessen, lehetőleg úgy, hogy a 2012-es plázatörvény ezt ne nehezítse.

„Most már elkezdhetünk a megfelelő ingatlanok után nézelődni. Gulyás elmondása szerint a jóváhagyás és végrehajtás előtt már nincs akadály” – írta Wegscheider egy 2019. május 9-én éjjelén írt sms-ben az egykori alkancellárnak.

A Hvg szerint a több tucat kiszivárgott üzenet közül csak kettő származik a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, de azok sem túl bőbeszédűek. Az viszont kiderült, hogy Gulyás együtt ebédelt az osztrák üzletemberrel. Az üzenetváltásban részt vett a Miniszterelnökség államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince is, aki korábban bécsi nagykövet volt, és egyúttal a jelenlegi honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf testvére.

A lobbizók között feltűnt még Erwin Müller, a Müller-drogérialánc vezetője is, akit Szalay-Bobrovniczky Vincével köthettek össze. Müller a közvetítő sms-e szerint „nagyon hálás” volt Strache közreműködéséért, mire az alkancellár a bennfentesség látszatát cseppet sem kerülve azt válaszolta, hogy ha kell még valami, akkor csak szóljanak, hiszen hétfőn találkozik Budapesten Orbánnal.

Az sms-ekből nem derül ki, hogy a lobbizással milyen eredményeket ért el a két befektető, mivel nem nevezik meg pontosan, hogy mely üzletek engedélyezését szerették volna elérni. Az viszont egyértelmű, hogy az OBI és a Müller is tudott terjeszkedni Magyarországon a plázastop ellenére, bár ez más láncokról is elmondható – írja a Hvg.

A 2012-ben hozott plázatörvény alapján csak akkor lehet 400 négyzetméteresnél nagyobb kereskedelmi üzlethelyiséget létesíteni, átalakítani, bővíteni, ha egy speciális eljárásban hozzájárulnak ehhez a hatóságok. Ezt a folyamatot próbálták volna kikerülni, de legalábbis zökkenőmentesebbé tenni az OBI és a Müller számára.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek abban is köze van ehhez az elbíráláshoz, hogy ő delegált és delegál tagot az eljáró testületbe – ami egyébként a Hajdú-Bihar vármegyei kormányhivatal. A Hvg szerint ráadásul 2019-ben és most is az ő képviselője a grémium elnöke, aki szavazategyenlőség esetén a döntő szót kimondja. A bizottság összetételét eddig sohasem hozták nyilvánosságra, ahogy a döntéseit sem.

A lap megkeresésére a Miniszterelnökség sajtóirodája azt válaszolta, hogy 1421 esetben adott szakhatósági állásfoglalást, amelyek közül 1173 volt támogató, 248 pedig elutasító. Állításuk szerint Gulyás „a plázastoppal kapcsolatos testület munkájában nem vesz részt, és nem is vett részt soha”

„A Miniszterelnökséget vezető miniszter a korábbi osztrák alkancellárral az ő megbízatása alatt emlékezete szerint háromszor találkozott, lemondása óta mindösszesen egyszer – évekkel ezelőtt, amikor Strache egy készülő könyvéhez kért interjút. Gulyás Gergely semmilyen gazdasági ügyben semmilyen segítséget sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően soha nem nyújtott” – írták.

A Hvg cikkének megjelenése után a Miniszterelnökség közleményt küldött a Hvg-nek és lapunknak is. Ebben ismét tagadták, hogy Gulyás segítséget nyújtott volna a plázastoptörvény megkerüléséhez

„Gulyás Gergely semmilyen gazdasági ügyben semmilyen segítséget sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően soha nem nyújtott, a plázastop bizottság munkájába pedig soha nem avatkozott be” – írták. Szerintük ezt alátámasztja, hogy Debrecenben nem épült meg az OBI áruház.

Strache és Wegscheider szintén tagadják, hogy törvénybeütköző lobbitevékenységet folytattak volna.

Wegschneider azt is tagadta, hogy beruháztak volna Magyarországon. Abban igaza van, hogy Debrecenben nem épült meg áruház, csak egy kiállítótér, de Pécsen nyílt egy 7800 négyzetméteres OBI, és Kiskunhlason is nyitottak új üzletet. Igaz, mindkét áruház csak bérlemény, nem az OBI építkezett.

A Müller viszont Budapest belvárosában, a Váci utca közepén egy hétemeletes épületet húz fel, amelyben 40 reprezentatív lakás mellett 3000 négyzetméteren kapnak helyet üzlethelyiségek, köztük a drogéria is feltűnik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!