Harmadfokú hőségriadót fújtak a dögmeleg miatt

2024. június 18. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe – közölte közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden.

Az országos tiszti-főorvos döntése alapján a hőségriadó szerda 0 órától lép életbe és szombat éjfélig tart, az egész ország területén.

Indoklásként azt írják, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. A két állami szerv azt kéri, mindenki fogyasszon sok vizet, a déli órákban ne legyenek a tűző napon, használjanak napvédő krémeket, hordjanak sapkát vagy kalapot.

Érdemes a hőség csúcsán árnyékban vagy hűs, légkondis helyiségben lenni (lista itt), és kerülni a megterhelő fizikai munkát. Aki strandol, mielőtt vízbe megy, felhevült testét hűtse le, ne ugorjon izzó testtel a vízbe.

Az autósokra is hatással lehet a nagy meleg. Ha már autó, a parkoló kocsikban pár percre se hagyjuk ott a gyerekeket és állatokat, még a félárnyékban álló autó is veszélyesen felmelegedhet. Ha bárki kocsiban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, arra kérik, hívja a 112-es segélyhívót.

Szabadtérben csak a kijelölt tűzgyújtó helyeken rakjunk tüzet, már ha a vármegyénkben nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyenkor nem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot. Ha grillezünk, bográcsozunk, a tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Egy napja még azt írtuk, kedden már szinte mindenhol átlépi a hőmérséklet a 30 fokot, szerdától a déli területeken pedig 35 fölé melegszik a levegő. A legmagasabb értékek helyenként a 37-38 fokot is elérhetik, így a várható hőség miatt a HungaroMet szerdára három (Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun), csütörtökre öt (a fentiek mellett Tolna és Baranya) déli vármegyére adott ki másodfokú hőségfigyelmeztetést. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!