Meghalt Bíró András újságíró, emberi jogi aktivista

2024. június 18. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva


Június 18-án reggel elhunyt Bíró András újságíró, emberi jogi aktivista – közölte Bíró barátja, Hann Endre szociálpszichológus a Facebook-oldalán. Hann azt írta, Bíró nagyon szerencsés embernek tartotta magát, és öregen is igazi világpolgár és az autonómia elkötelezettje volt.

„Én is szerencsésnek tartom magam, például mert az utóbbi két évtizedben barátjává fogadott, és úgy hiszem, igazi baráti szeretettel voltunk egymás iránt. Ezért is vagyok boldog, hogy 98 évesen be tudta fejezni szembenézős emlékiratát (alcíme: a vakhittől az autonómiáig), és még azt is megérhette, hogy a könyv megjelent” – áll a szociálpszichológus posztjában.

A szociálpszichológus mellett Budapest főpolgármestere is egy Facebook-bejegyzésben emlékezett meg az elhunyt újságíróról. Karácsony Gergely azt írta, hogy amikor Bíró nem sokkal a rendszerváltás előtt hazatért, jobbá akarta tenni Magyarországot. „Emberi és kisebbségi jogi aktivistaként, az Autonómia Alapítvány létrehozójaként, a zöld gondolat egyik első hazai képviselőjeként küzdött egy elfogadóbb és felelősebb társadalomért.”

Bíró András 1925. október 20-án született Szófiában, magyar és szerb szülők gyermekeként. Élt Magyarországon is, de az 1956-os forradalom idején Franciaországba emigrált. Dolgozott az ENSZ-nek, megalapította Ceres és Mazingira című ENSZ-lapokat is. 1986-ban tért vissza Magyarországra, majd négy évvel később megalapította az Autonómia Alapítványt, ami többek között földvásárlással segítette a Magyarországon élő romákat. Ő és szervezete 1995-ben megkapta a Right Livelihood-díjat, amit Alternatív Nobel-díjnak is szoktak hívni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!