Százmilliókat kaptak határon túli focicsapatok a Bethlen Gábor Alapból

2024. június 18. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Bethlen Gábor Alapon keresztül 81 milliárd forintnyi „nemzetpolitikai célú” támogatást osztott szét határon túli szervezetek között a magyar kormány tavaly, írja a hvg360 az alap beszámolói alapján. A pénzek nagy részét nem nyílt pályázatokon, hanem egyedi döntések alapján osztották ki.

Közel 500 milliót forintot kapott a szlovákiai M7 médiacsaládot működtető Pro Media Alapítvány. Rengeteg pénzt kaptak a szlovákiai focicsapatok is: a kassai Borsodsport 552 milliót, a komáromi klub 499 milliót, a dunaszerdahelyi akadémia pedig 453 milliót.

Szintén egyedi döntések alapján kapott az Erdélyi Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem működtetője, a romániai Sapientia Alapítvány 6,5 milliárdot, míg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának 4 milliárd forint jutott így.

A háború sújtotta Ukrajnában élő kárpátaljai kisebbség dedikáltan 2,2 milliárdot kapott szociális célokra. Oktatási és szociális intézmények dolgozói, egészségügyi dolgozók és edzők pályázhattak a támogatásra.

Tavaly is volt tematikus pályázati program, ami ezúttal a „Kárpát-medencei Lovas Program” nevet viselte. Ennek keretében Magyarország határain kívül működő, lovakkal kapcsolatos tevékenységet folytató magyar szervezetek pályázhattak. Maximum 7 millió forintot lehetett elnyerni működési költségekre, rendezvényekre és eszközbeszerzése. 89 pályázó kapott támogatást, összesen 390 millió forint értékben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!