Koordinált szúnyoggyérítésbe kezdett a Katasztrófavédelem

2024. június 17. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen hatvanezer hektáron, 13 vármegye 230 településén kezdik gyéríteni a szúnyogokat a Katasztrófavédelem szakemberei. A Duna teljes szakaszán biológiai lárvagyérítés lesz, a kifejlett szúnyogok ellen járművekről szórt méreggel védekeznek a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, a Dráva mentén, illetve Csongrád-Csanád és Zala vármegyékben. Miskolcon és Debrecenben a szeles idő miatt korábban elmaradt munkálatokat pótolják.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig „változatosan” alakult a szúnyoghelyzet, de az elmúlt hetek felhőszakadásai és a folyók áradása miatt egyre több helyen lehet számítani „a szúnyogártalom erősödésére”.

A következő hetekben tehát intenzívebb gyérítésre lesz szükség. Ezt részben biológiai módszerekkel végzik, a szúnyoglárvák ellen olyan, baktériumok által termelt készítményt alkalmaznak, amely más élőlényre nincs hatással. Ezt természetvédelmi területeken kívül még élővízben is lehet használni. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok ellen hatástalan, azok ellen irtószereket permeteznek. A szer alacsony dózisa miatt emberekre és háziállatokra tájékoztatásuk szerint nem jelent veszélyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!