Árad a Duna, június végéig nem lehet látogatni a Gemenci erdőt

2024. június 13. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt. a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre – írja az MTI.

A lezárást június 14 és 30 közötti időszakra rendelték el a közvetlen életveszély elhárítása miatt. A Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj, ami növeli a fakidőlések kockázatát. Emellett a nyári gátak töve is felázott, vagyis a Duna előbb-utóbb az időszakosan ármentett területekre is betörhet.

Áradás a Gemenci erdőben – Fotó: Ökoturisztikai Központ Gemenc / Facebook
Áradás a Gemenci erdőben – Fotó: Ökoturisztikai Központ Gemenc / Facebook


A tájékoztatás szerint a megjelölt időszakban csak a Duna fővédvonalán kívül lehet kirándulni, a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs közötti, 18 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehet közlekedni. A tilalom miatt június végéig nem lehet túrázni Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán, június 7. óta pedig a menetrendszerinti vonatközlekedés is szünetel a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!