Pénteken reggel számolják újra az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat

2024. június 12. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Nemzeti Választási Bizottság elfogadta Vitézy Dávid fellebbezését, és elrendelte a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálását, közleményt adott ki a procedúra részleteiről is.

Ezek szerint a szavazólapokat a Nemzeti Választási Irodához kell eljuttatni a helyi választási irodákból, majd ott pénteken reggel, egy sajtónyilvános esemény keretében vizsgálják meg azokat újra. A 24 592 szavazólap között olyanokat keresnek, amiket helytelenül ítéltek a szavazatszámlálók érvénytelennek, de valójában mégis érvényesek. Vitézy Dávid azt reméli, az ilyen szavazólapokkal megfordíthatja azt a 324 szavazatnyi különbséget, amivel Karácsony Gergely a mostani állás szerint megelőzi őt.

A számlálást az NVB végzi, itt a tagok az Országgyűlés által megválasztott hét bizottsági tag, a parlamenti frakcióval rendelkező pártok (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk, Párbeszéd, LMP, Fidesz és KDNP) által delegált tagok, valamint az EP-lista jogán delegált bizottsági tagok. A teljes névsor itt böngészhető.

A közlemény külön kiemeli, hogy érvényesnek kell tekinteni azokat a szavazólapokat, ahol egy visszalépett jelöltre és egy másik jelöltre is behúzta a választó az X-et. Vitézy pontosan ezekben bízik, hogy megfordíthatják az eredményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!