18 év után bukott Solymár fideszes polgármestere

2024. június 10. – 07:44

18 év után bukott Solymár fideszes polgármestere
Szente Kálmán és a Fidesz-KDNP jelöltjei – Fotó: Szente Kálmán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A budakörnyéki politika iránt érdeklődők számára némi meglepetést okozhatott Szente Kálmán solymári polgármester veresége, még ha az eredmények alapján meglepően sima is volt: A nagyközséget 2006 óta vezető fideszes polgármester mindössze a szavazatok 39,17 százalékát szerezte meg, a helyi TESO Egyesület színeiben induló kihívója, Zlinszky Péter 55,41 százalékos aránnyal, a szavazatok abszolút többségét megszerezve diadalmaskodott.

Pedig Szente elég fontosnak találtatott a kormányzati kommunikációs idegközpontban ahhoz, hogy májusban, már a kampány alatt a Magyar Nemzet optimista termelési riportban számoljon be „Magyarország egyik legnagyobb falujának” épüléséről-szépüléséről. Kora hajnalban mégis Szente kényszerült gratulációra. „Köszönöm mindenkinek, aki ránk szavazott. Egyben gratulálok dr. Zlinszky Péter úrnak, aki októbertől Solymár polgármestere. Sok erőt és egészséget mindenkinek” – gratulált a Facebookon riválisának Szente.

A TESO Egyesület, az új polgármester jelölőszervezete a képviselő-testületben is többséget szerzett, a nyolc egyéni körzetből hatban is az egyesület képviselőjelöltjei nyertek, és még a kompenzációs listáról is delegálhatnak egy tagot, így az új polgármester kényelmes, 7:4-es többségben kezdheti meg majd októberben ötéves ciklusát.

Szente eredménye némileg alulmúlta a városban a Fidesz az EP-választáson elért eredményét. A településen az EP-választáson a Fidesz 42,18 százalékos eredményt ért el. Solymár agglomerációs jellegét mi sem mutatja jobban, mint a Kutyapárt eredménye, amely a 32,2 százalékos eredményt elérő Tisza Párt mögött a szavazatok 6,14 százalékával a harmadik helyen végzett, megelőzve az itt darabra pontosan ugyanannyi szavazattal 5,6 százalékos eredményt elérő DK-MSZP-P szövetséget és a Momentumot. A Mi Hazánk itt 5,53 százalékot szerzett, a többi párt támogatottsága nem volt számottevő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!