Hétfő este rekordközeli állásnál tetőzhet a Rába Körmendnél

2024. június 10. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Körmendnél az esti órákban a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körül várható a vízszint – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményéből.

A vízügy csaknem 400 szakemberét mozgósította Rába-menti védekezéshez az ország egész területéről, amennyiben a települések a helyi védekezésekhez műszaki segítséget kérnek, a vízügy minden esetben biztosítja azt.

A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatásrai egész éjjel dolgoztak a megfelelő szint kiépítésén.

Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Szombaton este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, melyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék
zúdult le. Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott. A legfrissebb előrejelzés alapján a mai napon területi átlagban további 10-20 mm várható.

A következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.

Az ország területén jelenleg 912,4 km hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 km-en a legmagasabb, vagyis III. fokú.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 cm-t csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás. Baján még ma, Mohácsnál pedig holnap várható a tetőzés.

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19:30-kor órakor tetőzött, III. fokú árvízvédelmi
készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 cm-en. Körmendnél intenzíven árad a folyó, ma reggel már meghaladta a III. fok szintjét, a tetőzés az esti órákban várható, a valaha mért legmagasabb, 2009-es vízállás szintjét megközelítően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!