Magyar Péter három hónap alatt megcsinálta az ellenzékváltást

2024. június 10. – 06:59

Magyar Péter három hónap alatt megcsinálta az ellenzékváltást
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Mickey Mouse után 80-ban az X-bolygó egereit a megaláztatás és a teljes pusztulás apokaliptikus rémei fenyegették. (...) Ám az egerek teljes megsemmisülésének horizontján, amikor már a bolygó elhagyásának gondolatával kezdtek foglalkozni a legtudósabb egérfők, váratlanul új reménysugár ragyogott fel.”

Így kezdődik minden idők egyik legnagyobb magyar kultuszfilmje, a Macskafogó, és ez a szöveg váratlanul jól leírja az a lelkiállapotot is, amiben a magyar ellenzék volt 2024 tavaszán. Mármint az ellenzéki érzelmű választók, és nem az ellenzéki pártok, mert ők az új reménysugár, azaz Magyar Péter megjelenésétől valószínűleg sokkal jobban megijedtek, mint a 14 éve teljhatalommal kormányzó Fidesz. A közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a Tisza Párt elsősorban a NER másfél évtizedében újra és újra megvert ellenzéket fenyegeti, és csak áttételesen a kormánypártot. A Fidesz leginkább attól tarthatott, hogy a szétaprózódott, összegyurcsányozott, katatón állapotban vegetáló ellenfele helyét átveszi egy új, dinamikus, és potens politikai erő, ami valódi kihívó lehet 2026-ban. A mostani választás egyik nagy kérdése az volt, hogy sikerül-e ez tényleg a Tiszának, megsemmisíti-e az óellenzéket és a centrális erőtér szisztémáját.

A válasz elég egyértelmű: sikerült és megsemmisítette.

A májusban készült közvélemény-kutatások a Tisza támogatottságát 23 és 27 százalék közé mérték – ehhez képest az EP-választáson a párt majdnem 30 százalékot (29,69%) kapott. Ez egy három hónapos párttól szinte felfoghatatlan eredmény: több szavazatot kaptak, mint az ellenzék összes többi pártja összesen. A fél éve még az ellenzék vezető erejének számító DK-hoz képest a közvélemény-kutatók 10-15 százalékpontos előnyt mértek a Tiszának, a gyakorlatban aztán ez 21,5 százalékpont lett. Majdnem négyszer annyi szavazatot kapott Magyar pártja, mint Gyurcsányé. Ez totális K.O.

De a Fidesz táborából is nagyobbat harapott ki a Tisza, mint bárki várta volna: a kutatások 17-23 százalék előnyt jósoltak a Fidesznek, ebből végül 15 maradt. A Tisza most, az EP-szavazás eredményei alapján sokkal-sokkal inkább a Fidesz súlycsoportjában van, mint a DK-éban. Ez pedig azt jelenti, hogy megszűnt a Fidesz számára tökéletes állapot, a centrális erőtér rendszere, amiben a nagy Fidesz körül egy csomó kicsi, összefogásra képtelen párt kering. Ilyen támogatottság mellett a Tiszának már nincs szüksége összefogásra: akkorára nőtt, hogy a saját gravitációjával magához vonzza a pár százalékosra zsugorodott kispártok híveit.

Az EP-választás persze valójában csak egy nagyon nagy mintás közvélemény-kutatás, különösebben nagy hatalmat a 720 fős parlamentbe küldött 21 magyar képviselő azért nem gyakorol. De a másik szavazáson, ahol a Tisza elindult, a budapesti listáson, még közelebb került a Fideszhez. A fővárosi közgyűlésben a Fidesz 28,69 százalékos szavazati aránya mögött 27,34-gyel jött be a Tisza. Ez 10-10 fideszes és tiszás képviselőt jelent Budapest vezetésében, és még 12-t a többi párttól összesen. Vagyis a Tisza megkerülhetetlen tényező lesz a következő öt évben a budapesti politikában (pontosabban csak nagyon bizarr összefogások árán lesz megkerülhető). Az persze jó kérdés, hogy ezzel a helyzettel mit kezdenek majd a Tisza teljesen tapasztalatlan, újsütetű képviselői.

Ami a Fidesz számára igazán ijesztő lehet, hogy Magyar Péterék mindezt valódi hátország, pártszervezet, Kubatov-lista, saját média, óriásplakátok, Facebook-hirdetések nélkül, kizárólag lelkesedésből csinálták meg. Erőforrásban, szervezettségben ennél csak jobban fognak állni – a Fidesz viszont annál hangosabbra már nem nagyon tudja tekerni a propagandát, hogy ha nem szavazol rám, akkor atomháború lesz, és mind meghalunk. (Amúgy ha a Fidesz 44 százalékot kapott, akkor most Magyarország szavazói 56 százalékos többséggel háborúpártiak, és áshatjuk az óvóhelyeket?)

És van itt még egy dolog, ami miatt Orbán Viktornak nagyon komolyan magába kell néznie. Magyar Péter három hónap alatt összehozott egy 30 százalékos pártot, és gyakorlatilag ledarálta a teljes ellenzéket. Ez a Magyar Péter korábban legalább tíz évig a NER belső köreihez tartozott – és úgy tűnik, ennyi idő alatt senki nem vette észre benne, és nem állította a Fidesz szolgálatába azt a karizmát és politikai tehetséget, amivel most elképszetően rövid idő alatt a Fidesz kihívójává gyúrta ki magát.

(A cikkben említett számok a 99,92 százalékos feldolgozottság melletti adatokat mutatják; a teljes feldolgozottságig a pontos százalékok még módosulhatnak.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!