Viharos órák várnak ránk, akár szupercellák is kialakulhatnak

2024. június 9. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hullámzó hidegfront miatt késő délutántól nyugat felől erős viharok jöhetnek, írja az Időkép. Az Alpok fölött indul a műsor, heves zivatarok képződhetnek a délutáni óráktól, amelyek könnyen szupercellákká fejlődhetnek, és érhetik el a délután második felében nyugat felől az országot.

Itt a viharokat nagyobb méretű, akár 3-4 centiméteres jég, 90 km/óránál erősebb széllökések és felhőszakadás kísérhetik. A zivatarok rendszerbe szerveződve vonulhatnak majd kelet felé, így többfelé ismét villámfényes lehet az éjszaka. A HungaroMet emiatt szinte az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki, de Győr-Moson-Sopron vármegyében narancssárga figyelmezetés van érvényben.

Forrás: HungaroMet Zrt.
Forrás: HungaroMet Zrt.

Hétfőn napközben pedig újabb viharok jönnek, egy adott pontban több hullámban is érkezhetnek zivatarok. Ekkor már főként keleten, északkeleten van a legnagyobb esély heves viharokra. Megkezdődik a lehűlés: Délután északnyugaton már nem lesz melegebb 23-24 foknál, keleten délkeleten még elérhetjük a 33-34 fokot.

Hétfő estére aztán a zivatarok fokozatosan veszítenek erejükből, miközben kelet, északkelet felé távoznak, majd kedden inkább már csak keleten, északkeleten fordulhatnak elő, de ezen a napon heves kísérőjelenségektől nem kell tartani. Ekkor már sehol sem érjük el a 30 fokot, délután 21-28 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!