Rácz András a harmadik világháború kirobbanásáról: „Teljesen megalapozatlan, rövidebben fogalmazva, ostobaság”

2024. június 9. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő a Telex élő választási eredményvárójának a vendégeként az orosz–ukrán háború választásokra gyakorolt hatásáról, a kormány háborús retorikájáról, illetve az orosz–ukrán háború jelen állásáról beszélt.

Rácz azt mondta, nemrég Harkivban járt az orosz fronton, véleménye szerint „nagy ukrán összeomlásra nem érdemes számítani”, az pedig teljesen valószínűtlen, hogy Harkiv elesik, mivel az ukránok elszigetelték a betörést, az orosz erők így nem lesznek képesek bevenni a várost. A szakértő szerint a harkiviakra „keserű, makacs, elszánt kitartás” a jellemző, tömeges menekülthullámra nem kell számítani, ugyanakkor a belengetett béke egyelőre nem realitás. „Ez egy információs művelet, semmi több” – reagált a szakértő arra az információra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész tűzszünetet kötni a jelenlegi frontvonalakon.

Rácz András kitért arra is, hogy a magyar kormány a kampány központi témájává tette a háborús fenyegetést. Szerinte az orosz–ukrán háború központi téma az Európai Unióban, és a téma állandóan napirenden van, „de olyan szinten abszolutizálva sehol sincs, mint Magyarországon.”

A Fidesz és Orbán Viktor visszatérően azzal kampányolt, hogy a Nyugat egy harmadik világháború kirobbantását szorgalmazná, egy ilyen világszintű konfliktus pedig elkerülhetetlen, ha nem valósul meg a békekötés.

„Teljesen megalapozatlan, rövidebben fogalmazva, ostobaság”

– reagált Rácz arra, hogy kirobbanhat-e a harmadik világháború, ahogy azt a magyar kormány állítja. A szakértő szerint szó sincs arról, hogy „ez a háború eszkalálódna, területileg is marad ott, ahol van, nem terjed ki sem Grúziára, sem Moldovára”.

„Ha bármily oldalon elmozdulás lenne, azt tudni fogjuk időben. Nem úgy tör ki egy harmadik világháború, mint ahogy az ember leejt egy poharat: egyik másodpercben pohár, a másik másodpercben szilánkok. Ez egy folyamat” – mondta.

Az interjú során Rácz kitért arra is, hogy az orosz gazdaság a vártnál sokkal reziliensebb volt a a szankciókkal szemben, és „lehozták az évet -3 százalékkal, a veszteségi rátákat még bírni fogják”.

A Telex élő eredményváró közvetítése itt követhető:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!