Orbán: Ha itt vége az ünnepségnek, azonnal menjenek és álljanak ki a Fidesz-KDNP jelöltjei mellett!

2024. június 6. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg kizárólag a Fidesz-KDNP szavazóiból állt a hallgatóság a Kalocsát és Paksot összekötő új, Tomori Pál dunai híd csütörtök délelőtti avatóján, ahol Orbán Viktor is beszédet mondott, mivel a kormányfő már az ünnepi beszéde legelején kiadta az ukázt a közönségnek:

„Amint itt vége van az ünnepségnek, azonnal menjenek és álljanak ki a Fidesz-KDNP jelöltjei mellett és segítsenek a kampányban!”

Közvetlenül előtte pedig arról beszélt, hogy már neki is fáj a kampány, amiből már csak három nap van hátra, de – utalva arra, hogy még dolgozni kell benne – azt is mondta: „mindig a végén van vége”.

Orbán köszönetet mondott a NER-oligarcha Szíjj Lászlónak a híd megépítéséért, de arról is beszélt, hogy a híd egy nagyobb országépítő terv része. Szerinte 2010 után a kormány sokat tett azért, hogy az ország észak-keleti részén beindítsa a gazdaságot, a beruházásokat, és ugyanez a feladat a déli országrészben is.

Orbán szerint a kormány szándéka, hogy a Zalaegerszeg-Székesfehérvár-Kecskemét-Debrecen tengelyvonaltól délre minél több beruházást, ipari vállalkozást, vagyis gazdasági erőt telepítsenek, ehhez pedig utakra és hidakra van szükség.

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Süli János KDNP-s országgyűlési képviselő és Szabó Péter, Paks polgármestere a Kalocsa és Paks közötti új Duna-híd avatásán a Bács-Kiskun vármegyei Foktőnél 2024. június 6-án – Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Süli János KDNP-s országgyűlési képviselő és Szabó Péter, Paks polgármestere a Kalocsa és Paks közötti új Duna-híd avatásán a Bács-Kiskun vármegyei Foktőnél 2024. június 6-án – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A miniszterelnök meggyőződése, hogy a dél-magyarországi térségek jelentősége felértékelődik a jövőben, és ebben kulcsszerepet játszik a Szerbia és Magyarország közötti áruforgalom és kereskedelem, ami a „Nyugat kapujává” teszi ezt a térséget. A terv részeként az M6-os autópályát elviszik, elvitték a határig, összekötve ezzel a horvát-szlavón területeket Magyarországgal – mondta.

A következő lépés az lesz, hogy a Szerbiából érkező forgalmat és nyomában a logisztikai központokat, beruházásokat, a termelési egységek egy jelentős részét átterelik ebbe a térségbe, hogy ezzel bekössék Paks és Kalocsa környékét egy gyorsan fejlődő régióba.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy az ország legfontosabb stratégiai jellegű beruházásaiból kettő is ezen a környéken épül: Pakson lesz az új atomerőmű, és Kalocsától nem messze halad majd el a Budapest-Belgrád vasútvonal, ami ennek a magyar országépítési programnak az egyik legfontosabb építőköve.

A kormányfő eldicsekedett azzal, hogy 2010 óta kilenc hidat építettek, míg a szocialisták csak ötöt, Orbán szerint ebből is jól látszik a „kétharmad, egyharmad”. Azt is mondta, hogy ha Széchenyi Istvánt hídemberként ismerték, akkor „a hídépítő kormány címre mi is benevezünk”.

Ezután kisebb fejtegetésbe kezdett arról, hogy mi a különbség a hegyi népek és a pusztai népek látásmódja között. Utóbbiak a magyarok, akik nem bírják az elzártságot, ellentétben a hegyi népekkel.

Erre a gondolatmenetre a beszéde végén is visszatért, amikor újra kampányüzemmódba kapcsolt és a háborúról kezdett beszélni.

„Ez a híd arra emlékeztet minket, mennyire veszélyes a széthúzás, különösen háború idején” – mondta. Szerinte ha a magyarok nem fognak össze, akkor az ország idegen hatalmak játszóterévé válik. Azt is elmondta, mi a megoldás. Szerinte az egységet úgy lehet megőrizni, „ha június 9-én csak a békére szavazunk”.

Az ünnepi beszédét végül a „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” mondattal zárta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!