Medián: A magyarok több mint fele szerint Orbán Viktor is felelős a kegyelmi ügyért

2024. június 5. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapok kiemelten fontos közéleti eseményeinek megítéléséről készített közvélemény-kutatást a Medián a 444 megbízásából. Az országos, reprezentatív felmérés két legfontosabb megállapítása, hogy:

  • az emberek többsége (56 százaléka) Orbán Viktort is felelősnek tartja a kegyelmi ügyért;
  • a válaszadók többsége (51 százaléka) szerint Magyar Péter fellépése inkább az ellenzéket gyengíti, de a rendszerre nem jelent komoly fenyegetést.

Az egyik kérdése azt mérte fel, hogy inkább azzal értenek egyet az emberek, hogy Orbán is felelős K. Endre kegyelméért, vagy azzal, hogy nem (a kormányzati kommunikáció Novák Katalin és Varga Judit bukása óta azt hangsúlyozza, hogy a felelősség kérdése a lemondásuknál megállt). A Medián felmérése szerint azonban az összes válaszadó 56 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán is felelős az ügyben, 36 százalék gondolja úgy, hogy nem, 8 százalék pedig nem válaszolt.

A pártpreferencia természetesen sokat számított: a Fidesz szavazóinak mindössze 16 százaléka tartja felelősnek Orbánt és 78 százalékuk mondja azt, hogy nem felelős. A Tisza Párt szavazói 90 százalékban gondolják úgy, hogy Orbán is felelős, és csak 7 százalék mondja azt, hogy nem. A többi párt szavazói 80 százalékban igennel, 15 százalékban nemmel szavaztak Orbán felelősségével kapcsolatban.

A Medián arról is megkérdezte az embereket, hogy hogyan kezelte szerintük a Fidesz a kegyelmi üggyel kirobbant botrányt. A leggyakoribb vélemény (43 százalék) az volt, hogy a Fidesz nagyon rosszul kezelte az ügyet, 24 százalék felelt úgy, hogy „nem túl jól”, 20 százalék szerint „elég jól”, 7 százalék szerint pedig nagyon jól. A Medián arra is rákérdezett, hogy a kegyelmi ügy mennyit ártott a Fidesznek: a válaszadók 24 százaléka szerint nagyon, 28 százaléka szerint meglehetősen, 34 százaléka szerint csak egy kicsit és 10 százalék szerint egyáltalán nem.

Magyar Péter hatását is igyekeztek felmérni. A Medián arra kérdezett rá, hogy vajon a korábbi ellenzéki pártokat vagy Orbán rendszerét fenyegeti-e inkább Magyar Péter megjelenése. A válaszadók 51 százaléka volt azon az állásponton, hogy csak a korábbi ellenzéki pártokat gyengíti, 39 százalék mondta azt, hogy gyengíti a Fidesz uralmát is, 10 százalék pedig nem tudja.

Pártszimpátia alapján itt is nagyok az eltérések, a Fidesz-szavazók 9 százaléka gondolja úgy, hogy pártjukat is gyengíti Magyar Péter fellépése, 85 százalék viszont azt mondja, hogy a korábbi ellenzéknek árt. A Tisza-szavazók ezzel szemben 79 százalékban gondolják azt, hogy a Fidesz uralmát gyengíti Magyar Péter, és 16 százalék azt, hogy csak az ellenzéket.

A teljes kutatás itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!