A mostani tanévben is az elsősök között van a legtöbb évismétlő

2024. június 4. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

A mostani tanévben 97 333 gyerek jár első osztályba, 4,2 százalékuk évfolyamismétlő. Azaz mintegy 4088-an ismétlik az első osztályt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népszavának küldött adataiból.

Bár ez a szám kicsivel alacsonyabb, mint tavaly (a 2022/2023-as tanévben a 94 342 elsős 5,2 százaléka, mintegy 4906 fő volt évismétlő), az idei szám továbbra is a legmagasabb az 1-8. osztályosok körében: a többi évfolyamon 0,7 és 2,1 százalék között van az évismétlők aránya. Hasonló volt a helyzet a 2021/2022-es tanévben is, amikor az évismétlők aránya 4,6 százalék volt az elsősök között – írja a lap.

Az első osztályt ismétlőknél nem csak bukásról lehet beszélni, a köznevelési törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az iskola igazgatója szülői kérésre egy alkalommal engedélyezze az első osztály megismétlését, akkor is, ha gyerek teljesítette a tanulmányi követelményeket.

A lap szerint az évismétlés leggyakoribb oka, hogy korábban nem jól mérték fel a gyerek iskolaérettségét. Korábban az óvodapedagógusok és a szülők közösen dönthettek arról, hogy a tankötelezettséget elérő hatéves gyermek érett-e az iskola megkezdésére. 2020 januárjától a kormány szigorított a szabályokon, azóta már csak az Oktatási Hivatalnál kezdeményezheti a szülő, hogy a gyereke még egy évet maradhasson az óvodában. A kérelemhez szakértői véleményeket is lehet csatolni, ezután döntenek arról, hogy a gyerek felmentést kaphat-e a tankötelezettség alól. Szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy a szigorítás miatt sok gyerek éretlenül kerülhet iskolába.

A KSH adatai alapján a Népszava azt írja, 2020 után jelentősen csökkent a hatévesek aránya az óvodákban, amit egyik korábbi jelentésében a hivatal is az iskolahalasztás szabályainak szigorításával hozott összefüggésbe. A hatévesek száma a 2020/2021-es nevelési évre 15,5 százalékra csökkent az óvodások körében, a mostani, 2023/2024-es nevelési évben a részarányuk 16 százalék.

A sajátos nevelési igényű tanulók száma viszont tovább emelkedett, az egy évvel korábbi 102,2 ezerről 107,4 ezerre valamennyi intézménytípusban. Csak az általános iskolákban 63 ezer diák sajátos nevelési igényű, ami az általános iskolások 8,8 százalékát jelenti. A sajátos nevelési igény leggyakoribb oka (az esetek 66 százaléka) a súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartási zavar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!