Rácz András: A kormánypárti tüntetők sétájának az égvilágon semmiféle hatása nem lesz az ukrajnai háborúra

2024. június 3. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

„A Békemenet igazi iróniája, hogy a háborúra semmilyen tényleges hatása nincs” – írta Facebook-oldalán Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő a CÖF által hétvégén megrendezett menetről.

„Nettó hazugság” – írta Rácz a Fidesz „riogatásáról”, hogy Magyarország „belesodródna” a háborúba, vagy magyar fiataloknak kellene kötelezően harcolni Ukrajnáért, szerinte ez egyszerűen nem igaz. „Sem az EU, sem a NATO nem tud olyan döntést hozni, hogy a tagállamoknak kötelező legyen katonákat küldeni Ukrajnába”. Rácz leírta, hogy amennyiben más tagállamok küldenek is harcoló erőket (pl. francia kiképző misszió), Magyarországnak ehhez nem kell csatlakoznia. Hozzátette: „harcoló erők küldéséről pedig nincs szó egyáltalán. Ezek az intézményi keretek nem is fognak változni”.

A szakértő szerint ameddig Ukrajna kitart és harcol, addig Oroszországnak egyszerűen nincs elég ereje egy, a NATO elleni, nyílt konfrontáció felvállalásához. „Jelenleg az orosz szárazföldi és légidesszant erőknek körülbelül a 90%-a (!) le van kötve az ukrajnai háborúval” – írta. „Hogy magyar fiataloknak NE kelljen harcolnia ebben a háborúban az oroszok ellen, éppenséggel az a fő garanciája, hogy Ukrajna kitart és hatékonyan védekezik, lekötve az orosz erőket”.

Rácz arról is írt, hogy Magyarország három módon tudna tenni hatékonyabban a békéért. Az egyik, hogy tovább gyengíti Ukrajnát, de ezzel a „tömegsírok »békéjét«” segítené. Hozzátette: lehetséges, hogy a Békemenet törzsközönsége ezt akarná. Rácz szerint Magyarország bár nehezíti a szankciók elfogadását és Ukrajna pénzbeli segítését, végül mindig megszavazza ezeket. A fegyverszállításokról azt írta, hogy a nyugati fegyverszállítmányokat Magyarország minden gond nélkül átengedi a területén, egyetlen megkötés, hogy ezek ne közvetlen Kárpátaljára menjenek.

„Ha békemenetesek azt hiszik, hogy a magyar kormány jól kimarad az ukrajnai háborúból, és nem támogatja Ukrajnát, akkor bizony tévednek”

– írta. Másik lehetőségnek látja, hogy Magyarország támogathatná a békét, ha katonai segítséget is nyújtana Ukrajnának, és ezzel elősegítené Ukrajna győzelmét. Szerinte azzal szemben, amit a kormány kommunikál, Magyarország igen jelentős olyan katonai készletekkel rendelkezik, amiket át lehetne adni Ukrajnának. Azt írta, hogy rengeteg az olyan elavult, „lekonzerválva álló” eszköz, amit Ukrajna még tudna hasznosítani.

Rácz egy harmadik, szigorúan elméleti lehetőséget is felvetett. „Képzeljük el, hogy Magyarország afféle Svájc II: bár EU és NATO-tag, de nyugaton és keleten egyaránt elismert, profi diplomáciai szolgálata van, évszázados rutinnal a közvetítésben, a jól működő kompromisszumok kimunkálásában. Képzeljük el, hogy a magyar külpolitika megbízható partner, a részleteket elmélyülten ismerő, empatikus, diszkrét tárgyaló, egyszerre elvhűen elkötelezett a béke és az emberi jogok mellett és pragmatikusan megfontolt a realitásokat illetően.” Szerinte ha az országnak lenne ilyen képessége, akkor valóban tudna is tenni a békéért. „És nem, nem a Békemenet fog ezen változtatni” – írta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!