Vitézy Dávid: Többségben vannak azok, akik változást szeretnének Budapesten

2024. május 31. – 05:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Rákoshegyi Közösségi Házban ismertette programját Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt csütörtök este. 101 pontos programjából a legfontosabb 12+1 vállalását járta körül részletesebben, különös hangsúlyt fektetve a kerületet közvetlenül érintő kérdésekre, de bőven szentelt időt Karácsony Gergely főpolgármester kritizálására is. A bemutató után a jelenlevők kérdezhettek is Vitézytől, a helyieket leginkább a közlekedést és a repülőteret érintő kérdések foglalkoztatták.

Vitézy most is sokat beszélt a külső kerületek és az agglomeráció duzzadásából fakadó kihívásokról, a XVII. kerületben zajló népességnövekedés is része ennek, amelyektől szerinte a fővárost érintő legnagyobb problémák sem függetlenek. Megoldásként elsősorban a vasút átfogó fejlesztését jelölte meg, amellyel kiváltható az agglomerációból beáramló autóforgalom, amit szerinte egyébként is korlátozni kellene. Minderről gyakran beszél kampánya során, itt azonban a kerület adottságai is indokolttá tették a témát.

Vitézy Dávid a Rákoshegyi Közösségi Házban – Fotó: Kovács Pál / Telex
Vitézy Dávid a Rákoshegyi Közösségi Házban – Fotó: Kovács Pál / Telex

A vasúttal kapcsolatban Vitézy azt is elmondta, hogy ez a legzöldebb közlekedési forma, és mivel szerinte Karácsony nem tesz érdemben a vasútfejlesztésért, és ellenzi a déli körvasutat is, nem egy zöld politikus. Helyi szimbolikus ügyként kiemelte a Rákos-patak menti kerékpárút kudarcba fulladt megépítését, amely Horváth Tamás, a Fidesz helyi polgármesetere által is gyakran felhozott sérelem. Vitézy ezt is Karácsony mulasztásának tartja, szerinte beszédes, hogy az erre szánt EU-s támogatás összegét is vissza kellett utalni.

A kerülettel kapcsolatos kérdések után előkerült több központi kampánytéma is, mint például a BKK-rendészet, vagy a rozsdaövezetekben megvalósítandó bérlakásépítések tervei. Karácsonyt áldozatkommunikációval is vádolta, amiért szerinte az elmúlt öt évben nem oldotta meg a legégetőbb problémákat. Sok mindent, amit a főpolgármester az elmúlt hetekben felmutatott, csak a kampány kedvéért tett erőfeszítésnek tartja.

„Nem olyan rossz a főváros helyzete, mint amilyennek jelenleg látszik”, mondta Vitézy, szerinte jelenleg Budapesten többségben vannak azok, akik változást szeretnének, és szerinte neki van esélye Karácsonyt leváltani.

Az utolsó bő 40 percben a közönség kérdései a szokásos programpontokon és a főváros hatáskörén túlmutató kérdéseket is feszegettek. Több helyi lakos felvetette a repülőtér által okozott problémák sorát, például a lég- és zajszennyezést, és az alacsonyan szálló gépek által lesodort tetőcserepeket. Láthatóan heves indulatokat váltott ki a téma a hallgatóság egyes tagjaiban, Vitézy többször is kénytelen volt elismételni, hogy a reptér működése állami hatáskör lévén teljesen kívül esik a budapesti városvezetés jogkörein, így a kérdezők nyomására sem volt hajlandón betarthatatlan ígéreteket tenni.

A jelenlevőktől azért elhangzottak kevésbé indulatos kérdések is, mint például a városba behajtó autók közvetlen korlátozása, amire Vitézy az agglomerációból érkező forgalom helyenkénti kapuzását vetette fel megoldásként. Az állatok kérdésköre ezúttal sem maradt el, a korábban általa ismertetett menhelybővítések mellett új kutyafuttatókat is ígért a rákosmentieknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!