Átjelentkezne a választáshoz? Szaladjon!

2024. május 31. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délutánig lehet kérni az átjelentkezést a június 9-ei választásokra. Eddig az önkormányzati választáson 41 ezren szavaznának bejelentett tartózkodási helyükön, az európai parlamenti (EP-) választáson pedig 64 ezren a lakóhelyüktől eltérő más magyarországi településen.

Az európai parlamenti választás

Az európai parlamenti (EP-) választáson és a helyi önkormányzati választásokon is lehetőség van átjelentkezéssel szavazni, de az egyes választástípusok esetében eltérőek az átjelentkezés szabályai.

Az EP-választáson a választópolgároknak lehetőségük van tetszőleges magyarországi településre átjelentkezni, hogy ott szavazzanak. Ennek tipikus esete, amikor a választó

  • fekvőbeteg-gyógyintézményben,
  • bentlakásos intézményben vagy
  • otthonától távol, családjánál történő ápolás miatt

nem tud a lakcíme szerinti szavazókörben szavazni, de élni kíván a szavazati jogával. Ilyenkor a választónak – május 31-én 16 óráig – át kell jelentkeznie az ellátó intézmény helye szerinti településre.

A választópolgárnak nem kell külön átjelentkezési kérelmet benyújtania, majd mozgóurnát igényelnie: amennyiben a kérelmező a lakcímétől eltérő szavazókörbe kér mozgóurnát, azt egyben átjelentkezési kérelemként is kezeli a választási iroda, törli a választópolgárt a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A pusztán kényelmi okra, vagy a munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják.

Vagyis az EP-választásra átjelentkező választópolgár az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben adhatja le voksát az EP-választáson, de ebben az esetben nem kap az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot. Ugyanakkor az EP-választásra más településre átjelentkezők a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak, továbbra is névjegyzéken maradnak az önkormányzati választáson.

Önkormányzati választás

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban a választópolgár csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, és csak akkor, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt 30 nappal – a június 9-ei voksolás esetében február 11-ig – létesítette. Az önkormányzati választáson az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson.

Ilyenkor az önkormányzati választás mellett az átjelentkezési kérelem az EP-választásra is kiterjed.

Az önkormányzati választáson a választópolgár a bejelentett tartózkodási helye szerinti szavazókörben voksol, mivel az önkormányzati választáson – az EP-választással szemben – nincsenek az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörök. Emiatt

a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak az önkormányzati választáson nem gyakorolhatják szavazati jogukat

(kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet is tartozik).

Az önkormányzati választásra átjelentkező választó is igényelhet mozgóurnát, ha egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére, vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választó olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani, visszavonni pedig június 7-én (pénteken) 10 óráig lehet.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának péntek reggeli adatai szerint egy nappal a határidő lejárta előtt 41 560 választópolgár jelentkezett át tartózkodási helyére, 2019-ben az önkormányzati választáson 29 130-an szavaztak átjelentkezéssel.

Az EP-választásra már 64 081 választópolgár jelentkezett át. 2019-ben az EP-választáson 97 618-an szavaztak átjelentkezéssel.

A külképviseleti névjegyzékbe az EP-választásra a választók szintén pénteken (május 31-én) 16 óráig kérhetik felvételüket; péntek reggelig 20 424-en vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A regisztrációt követően a választópolgár a megjelölt külképviseleten adhatja le szavazatát, de csak az EP-választáson szavazhat. A külképviseleti névjegyzékből való törlés határideje június 5. (szerda) 16 óra. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!