Karácsony Gergely Vitézyről: Ha sértené a Fidesz érdekeit, alighanem megkóstolná őt is a propaganda

2024. május 31. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Hogy két jelöltje van a Fidesznek, fenntartom: van egy hivatalos, akinek az a dolga, hogy mozgósítsa a Fidesz-szavazókat, és van egy általuk felkarolt másik jelölt, akinek meg az a dolga, hogy megossza az ellenzéki szavazókat” – mondta a 24.hu-nak adott interjúban Karácsony Gergely. Mint mondta, a véleménye miatt nem fog bocsánatot kérni Vitézy Dávidtól, akkor sem, ha Szentkirályi Alexandra végül mégsem lép vissza.

Az LMP által támogatott főpolgármester-jelöltről azt mondta, „ellenzékinek maszkírozza magát”, de „ha sértené a Fidesz érdekeit, alighanem megkóstolná őt is a propaganda”. „Az ellenzékinek látszó, de valójában a NER-ből manipulált sajtó viszont tolja Vitézy kampányát. És nyilván van egy olyan ellenzéki közeg is, amelyik azt gondolja, hogy mindent lehetne jobban csinálni”.

„Egyetértek, mindig mindent lehetne jobban csinálni. De azért az csak szürreális, hogyha valaki, akinek az elmúlt tíz évben semmi nem sikerült, számonkér valakit, akinek az elmúlt öt évben nem sikerült minden”.

Karácsony szerint Vitézynek eddig „egyetlen egyenes mondata nem volt arról”, hogy „milyen öt év volt ez, hogy mit kellett kiállnunk annak a kormánynak a sarcpolitikája miatt, amelyiknek ő az államtitkára volt”.

„A jelenlegi Fidesz-frakciót vissza fogjuk sírni”

Karácsony szerint nehéz a listás szavazatokért kampányolni, a választók nagy része ugyanis azt se tudja, hogy pártlistát is választaniuk kell majd. Szerinte ezzel sokan csak a szavazófülkében fognak szembesülni, ezért szerinte nehéz előre megjósolni a közgyűlés összetételét. „Eddig is koalícióban vezettem a várost, meg fogom oldani ezután is a város kiegyensúlyozott működését” – mondta.

Bár a Mi Hazánkkal és a Fidesszel sincs közös ügye, szerinte „a jelenlegi Fidesz-frakciót vissza fogjuk sírni, mert ebben legalább polgármesterek ülnek, akik értik az önkormányzat működését. A helyettük érkezők azok a srácok, akik eddig a lejárató molinókat tartották a közgyűlésben”. Szerinte ők csak annyira ismerik az önkormányzat működését, hogy „fel tudnak jönni az első emeletre”.

„Nem gondolom, hogy a Fidesznek egyharmadnál nagyobb szavazataránya lesz Budapesten. Úgyhogy a kétharmadnyi ellenzékből – amelynek tagjai különböző habitusúak, és lesz is közöttük számos vita, de ha bejutnak a közgyűlésbe, és nem a Fidesz meghosszabbított kezeként működnek – majd csinálunk egy többséget”.

Vele ugyanis – mint mondta – „csak az nem tud együttműködni, aki nem akar, vagy magánérdekeket, lobbiérdekeket képvisel”.

Karácsony kitért arra is, hogy a pártok listáin most több olyan ember is szerepel, „akikről csak annyit tudunk, hogy az elmúlt időszakban a közérdeket a magánérdekek mögé helyezték”. Példaként hozta fel Ungár Péter egykori üzlettársának, Nobilis Kristóf carsharing cégének ügyvezetőjét, aki szintén a Fővárosi Közgyűlésbe készül az LMP–Vitézy-listáról. „Ez a cég az elmúlt öt évben folyamatosan lobbizott a neki kedvező, de a városnak rossz parkolási szabályokért”. A Tisza Párt fővárosi listájának második helyén pedig szerinte „egy olyan hajózási lobbista van, aki meg akarta fúrni a város érdekeit szolgáló új Duna-parti építési szabályzatot”. De szót ejtett a Vitézyt támogató LMP társelnökéről, Ungár Péterről is. Ő „egy NER-be ágyazott budapesti ingatlanfejlesztő cég tulajdonosa, abból van neki pénze. Valaki, aki érdekelt egy fővárosi szabályozás befolyásolásában, arra költi a pénzét, hogy legyen frakciója a közgyűlésben. Vajon mi a célja ezzel?” – fogalmazott.

„A századik pofon után is észreveszem, hogyha ez egy kinyújtott kéz”

Karácsony a megválasztása óta összesen két kormányülésen vett részt. A második a Covid-járvány elején, 2020 tavaszán volt. „Ott megéreztem, hogy ez a kihívás megváltoztatja a kormány – elsősorban a miniszterelnök – hozzáállását az önkormányzatokhoz”. Szerinte a kormány észrevette, hogy az önkormányzatok sokkal jobban kezelik a járványhelyzetet, a kormány folyamatosan a főváros és más önkormányzatok által bevezetett intézkedéseket vett át, „miközben a propaganda azt harsogta, hogy mi milyen hülyék vagyunk”.

„Orbán Viktor rájöhetett, hogy a kormányzati teljesítmény fokmérőjévé és így hatalmi kérdéssé vált, hogy az önkormányzatok jobban kezelik a vírushelyzetet. Szerintem akkor dőlt el, hogy nem marad az az irány, amelyik a ciklusom kezdetét jellemezte, hogy a politikai lökdösődés mellett van partnerség is, hogy leülünk a tárgyalóasztalhoz, és el lehet érni eredményeket – úgy voltak vele, hogy akkor inkább pusztuljon el az önkormányzati rendszer.”

Szerinte ezután szaporodtak el a fővárost pénzügyileg nehéz helyzetbe hozó döntések is, és bár egy ideig próbáltak újabb kommunikációs csatornákat nyitni, „a 2022-es választás előtt ezek teljesen bedugultak”. Ugyanakkor szerinte ehhez nem volt köze a miniszterelnök-jelöltéséghez, ez már előtte eldőlt.

„Amikor Orbán Viktor ide is elküldte a »fürkészeit«, és megkérdezték, mit kérek azért, hogy ne legyek miniszterelnök-jelölt, már csak azt tudtam mondani, hogy ne legyenek ilyen végtelenül gonoszak” – mondta. Karácsony hangsúlyozta, „egy főpolgármester nem lehet közömbös azzal a politikával, amelyik az önkormányzatiságot és Budapestet is mélyen gyűlöli”, ezért is gondolja úgy, hogy „főpolgármesternek lenni nem egy neutrális, értékmentes, pusztán csak várospolitikai pozíció”. 2026-ban viszont nem akar miniszterelnök-jelölt lenni.

A Budapest-bérletről viszont meg tudott állapodni a kormánnyal és a nem túl burkoltan Budapest-ellenes Lázár Jánossal is. „Ennyit arról, hogy egy zsigerből visszalövő ellenzéki politikus vagyok, aki csak a konfliktust keresi a kormánnyal. Éppen az az attitűdöm, hogy a századik pofon után is észreveszem, hogyha ez egy kinyújtott kéz” – mondta ezzel kapcsolatban Karácsony. Szerinte a megállapodás sikeres lett, a BKK nem lett veszteséges, pont nullára jött ki, miközben „úgy össze lett drótozva az agglomerációs és a fővárosi közösségi közlekedés, hogy azt nemhogy visszacsinálni nem lehet, de a BKK-hoz hasonló megrendelő szervezettel még jobban lehet majd működtetni”.

Volt olyan, aki miatta nem került rá a DK–MSZP–Párbeszéd-listára

A közös EP-listán csak a hetedik helyre került párbeszédes politikus, a fővárosi listán az első hat helyből párbeszédes kapott. Karácsony szerint „ez egy kiegyensúlyozott lista”. A Dobrev Klárával és Gyurcsány Ferenccel való összemosásáról azt mondta, előbbi egy „vállalt, érték és érdek alapú együttműködést jelez”, utóbbi viszont csak egy hazugság. „Egy szövetség nem azt jelenti, hogy az emberek egyenlővé válnak egymással, hanem azt, hogy vannak közös céljaik. 2011 óta azt mondom, hogy az ellenzéki pártok együttműködése nélkül ez a rendszer örökre itt marad.

“Azt ígértem öt éve, hogy egyben tartom és megerősítem a köztársaságpárti koalíciót a városban, ezért megkötöttük ezt a megállapodást azokkal, akik erre készek voltak”.

Volt beleszólása abba, hogy kik szerepeljenek a listán a DK és az MSZP színeiben, a 24.hu-nak azt mondta, el is mondta, kiket nem szeretne a listán látni. Szerinte ők nem is kerültek rá, bár neveket nem mondott.

Szerinte a Momentum rossz döntést hozott, amiért nem akart közös listát, de „a főváros érdeke, hogy a Momentum ott legyen a közgyűlésben, mert ez segítené a programom végrehajtását”.

„Értem a DK-s világot, de a kutyapártit is, és ezt az integratív képességemet a választók értékelik”.

„Öt év alatt kivontak a főváros költségvetéséből 225 milliárd forintot, túléltük a Covid-járványt, az energiakrízist, emellett elköltöttek 10 milliárd forintot a lejáratásomra – és közben továbbra is én vagyok Budapesten a legnépszerűbb politikus. Ez politikai erő, amit azért használok, hogy a második ciklusomat sikeresen végig tudjam csinálni” – fogalmazott.

B. Ferencné tízezer forintja

Ez az utolsó beérkezett kampánytámogatás arra a lakossági folyószámlára, amit Karácsony nyitott a kampány előtt – ezt meg is mutatta a 24.hu újságírójának."Olyan makulátlan, minden kreativitást nélkülöző, ortodox adománygyűjtést csinálunk, amin senki nem talál fogást" – mondta. Külföldi pénz nincs a kampányában, a mögötte álló pártok viszont támogatják, „ami az ÁSZ-büntetés árnyékában nem egyszerű”.

„Ennek megfelelően a kampányom szerintem nagyjából a harmadába került, mint Vitézy Dávidé, aki csak ezen a héten hatszor annyit költött a Facebookon, de tőle senki nem kérdezi meg, hogy ki finanszírozza azt”.

A Magyar Nemzet arról írt a napokban, hogy a jogi tanácsadója részt vett egy olyan pénzügyi machinációban, amelynek eredményeként egy eredetileg autókölcsönzéssel foglalkozó cég külföldi megbízásából kerülhetett pénz az öt évvel ezelőtti főpolgármesteri kampányába. Ezzel kapcsolatban Karácsony azt mondta, Tordai Csabánál tisztességesebb embert nem ismer, „ugyanazt tudom mondani, mint a Városháza-ügynél: nem az ügy, hanem az ügy kreálása volt bűncselekmény”.

„A kampányomat minden nyomozóhatóság vizsgálta, a NAV, a titkosszolgálat, a rendőrség, az ügyészség is. Semmivel sem gyanúsítottak meg. Ellenem nem mernek jönni, de a munkatársaimat igyekeznek megfélemlíteni”.

„Az adóhatóság a választási kampány során házkutatást tart egy ügyvédi irodában, amikor egy olyan egyesület ügyében nyomoz költségvetési csalás gyanújával, mely nem tud költségvetési csalást elkövetni, mivel áfamentes, nincsenek alkalmazottjai, tehát nem fizet adót. És közben lefoglalják 14 év ügyvédi praxisának összes dokumentumát, benne a teljes magyar ellenzék irataival.

Ilyesmi Belaruszban történik. Éppen ezért gondolom azt, hogy a főpolgármester nem lehet közömbös a jogállam pusztulásával és a szabadságunk ilyen durva korlátozásával szemben. Aki erre nem alkalmas, vállaljon más feladatot."

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!