Török Gábor: Jelentős mértékben függ Rogán Antal szerepe az EP-választás eredményétől

2024. május 30. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Sokaknak lenne oka az aggodalomra a Fidesz 39,9 százalékos eredménye esetén – többek között erről beszélt Török Gábor politikai elemző a Mandinerben megjelent vitainterjúban, ahol Giró-Szász Andrással, Orbán Viktor egykori politikai tanácsadójával vitázott az európai parlamenti választásokról, a főpolgármester-választásról, az ellenzék helyzetéről és Magyar Péterről.

Török Gábor szerint ha a Fidesz szempontjából negyven százalék körüli vagy hármassal kezdődő eredmény születik az európai parlamenti választásokon, az biztosan válságot fog előidézni a kormányzati oldalon. Példának Rogánt és a kormány kommunikációját hozza: „Rogán Antal szerepe vagy az egész politikai kommunikáció értékelése szerintem jelentős mértékben függ a konkrét eredménytől.” Az elemző úgy látja, Orbán hatalmát nem fogja megingatni egy 39,9 százalékos eredmény sem, de „ebben az esetben sokaknak lenne okuk az aggodalomra”.

Giró-Szász ezzel nem értett egyet, úgy érvelt, hogy „ha egy tizenötödik éve hatalomban lévő politikai erő esetében arról folyik a diskurzus, hogy 43 vagy 46 százalékot ér majd el a voksoláson, akkor nagy bajban nem lehet”. Giró-Szász szerint az összképet tekintve a lényeg, hogy „a miniszterelnök kézben tartja a folyamatokat, és

ebből a szempontból az, hogy miniszterek, politikusok jönnek-mennek, lényegtelen.”

A vitainterjúban szóba került Magyar Péter is, róla Giró-Szász azt mondja, nála nem tehetséges, mindössze jókor volt jó helyen. Török Gábor szerint Magyar Péter feltűnése a politikai polarizációra lehet egyfajta válasz, ami szerinte máshol is erős, de a kutatások alapján Magyarországon extrém nagy. „Amikor ő arról beszél, hogy se nem jobb, se nem bal, akkor ezt a jelenséget akarja meghaladni. Nem a valóságtartalom a lényeg, hanem a hívószónak az ereje, ami nem véletlenül rezonál olyan sokaknál – annyira mélyek az árok, hogy sokan vágynak egy olyan hangra, amely azt mondja: te is magyar vagy, meg te is magyar vagy.”

Az interjúban Török kitért a Fidesz Európai Néppártból való távozására is: „Ami a távozás óta zajlik a fideszes képviselőkkel, kudarctörténet abban az értelemben, hogy független képviselőként semmilyen hatásuk nincs a politikai folyamatokra az Európai Parlamentben.” Az elemző szerint a Fidesznek horrorisztikus lenne az az egyébként nem irreális forgatókönyv, amiben a Tisza Pártnak 5-6 képviselője csatlakozik a Néppárthoz, miközben a Fidesz 10-12 képviselője függetlenként ül az EP-ben.

Török szerint a Fővárosi Közgyűlés a választások után érdekes inkubátorház lehet, mert legalább háromosztatú politikai tér alakul ki: a Fidesz, a Tisza Párt és a Vitézyvel középen állók és a régi baloldal lesznek a szereplők. Giró-Szász és Török egyetértettek abban, hogy Magyar Péter megjelenése gyengítette Vitézy kampányát, mert Magyar „elvitte a show-t”.

Török szerint a mostani választások (különösen az európai parlamenti) eredményei jelentősen meghatározzák majd, hogy hogyan folytatódik a magyar politika a következő két évben. „A választások kifutása vagy elmélyíti a válságot, vagy pedig zárójelbe teszi a mostani állapotot.”

Török Gábor nemrég a Telex élő választási műsorának vendége volt. A politikai elemző többek között arról beszélt, a kegyelmi botrány miatt Orbánnak be kellett szállnia a kampányba, de ez talán még jót is tett neki. Török a Telexnél is kiemelte, hogy a június 9-i választás mérföldkő lehet: ha a Fidesz 45 százalék feletti eredményt ér el az EP-választáson, az azt jelentheti, hogy sikerült kezelni a Magyar Péter-jelenség rövid távú hatásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!