Rágcsálók, szennyezett eszközök – a Nébih felfüggesztette egy debreceni étterem működését
2024. május 29. – 10:33
Súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülmények miatt május 14-től május 27-ig felfüggesztette egy debreceni étterem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja az MTI.
Az étterem a hiányosságok kijavítása után üzemelhet újra, az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.
A Nébih a vizsgálatkor megállapította, hogy több helyiségben, például az élelmiszerek tárolására használt raktárakban rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomok voltak. Nem mindenhol működtek megfelelően a kézmosók, valamint kézfertőtlenítő szer és a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem volt az étteremben. Az épület, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak. Az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt. Szennyezettek voltak a gépek, eszközök és berendezések, például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező. Nem volt megfelelő számú mosogató sem, és a konyhában is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.
Ráadásul az étterem dokumentációja is hiányos volt, és az ellenőrzés idején dolgozó szakácsnak nem volt érvényes egészségügyi könyve.
A hatóság 20 tétel nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, és megtiltotta annak felhasználását.