Vitézy szerint Lázár János nyíltan bemutat Budapestnek, Orbán Viktor meg hagyja

2024. május 28. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Államtitkárságról, a NER-ből való kiábrándulásáról, kedvenc kerületi polgármestereiről és budapesti vízióiról is beszélt.

Arra a kérdésre, hogy mikor ábrándult ki a NER-ből, azt válaszolta, „száz százalékban beleábrándulva” se volt soha, a NER-en belül vállalt szerepei (BKK, Budapesti Fejlesztési Központ, miniszteri biztosi poszt, államtitkárság) mind szakmai jellegűek voltak, ezért soha nem kellett azonosulnia a kormány minden lépésével. „A 2022-es választás utáni háromnegyed év elemi erővel mutatta meg számomra, hogy azzal a szakmai típusú felfogással, ami nekem van, eredményt elérnem ezzel a kormánnyal már lehetetlen” – fogalmazott. 2022 végére „jutott el a falig”, akkor látta be, hogy „a kormányzathoz köthető keretek között semmilyen érdemi szakmai munkát” nem tud végezni.

„Nem az történt, hogy megszűnt az államtitkári megbízatásom, és másnap jelentkeztem egy ellenzéki pártnál” – hangsúlyozta. Mint mondta, mostanra jutott el odáig, hogy „vagy elmegyek külföldre, vagy – ha már a pártpolitikai logika miatt nem megy másképp – a választóktól kérek közvetlen felhatalmazást, hogy dolgozhassak a városért”.

Ebben nagy része volt a kormány Budapesttel kapcsolatos politikájának is. „Lázár János – aki persze meggyőződésből teszi – egy olyan mélyen Budapest-ellenes politikát vihet, amire nem tudok példát mondani az elmúlt ötven évből”. Példaként a budapesti Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetésének tervét hozta fel, ami szerinte „nyíltan a középső ujj felmutatása Budapestnek”.

„Ez Lázár középső ujja, de Orbán Viktor hagyja, hogy így történjen.”

Vitézy szerint ez reakció a 2022-es választási eredményre, amikor a Fidesz mindenhol nyerni tudott, kivéve a fővárosban. „A politikai kormányzásnak hívott felfogás eljutott odáig, hogy már semmi más nem számít”.

Pedig Vitézy szerint a kormányfő szereti Budapestet, „van benne egy nyomot hagyási, alkotási szándék a főváros kapcsán”, de „nem úgy, hogy megoldja a városlakók aktuális problémáit, hanem úgy, hogy a világban Budapest nagyobb presztízsű, még menőbb, a globális politikában növekvő szerepünket reprezentáló főváros legyen”.

A kormány Budapest-ellenes politikájával viszont nem tudna azonosulni.

„Szerencsére nem vetődött fel egy percre sem, hogy én legyek a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Akkor ugyanis azt mondtam volna, hogy azt a politikát, amit a Fidesz az elmúlt két évben képviselt a budapestiekkel szemben, én nem tudom képviselni.”

Mint mondta, azért is neheztel Orbán Viktorra, mert „két alkalommal sokévnyi befektetett munka veszett kárba, pedig azon dolgoztunk, hogy elinduljanak jó dolgok Magyarországon. Ezek végül az ő jóváhagyása miatt kaptak gellert. Rengeteg jó szakembernek kellett távoznia, amikor a BKK, majd a BFK szétesett”.

A MÁV fejlesztéséről (amelyre még 2022-ben kapott megbízást Palkovics Lászlótól) azt mondta, a kormányzati politika elvesztette a motivációját és az iránytűjét. Vitézy szerint Orbán Viktor maga mondta, hogy a MÁV-ba „beletört a bicskája”. „Ha a nagy állami rendszerek 21. századi átalakítása van terítéken, bátortalanság jellemzi a kormányt”, szerinte ennek köszönhető a MÁV kálváriája.

Ma már ellenzéki politikusnak tartja magát, mert „nem a kormány politikáját szeretném Budapesten képviselni, hanem éppen annak ellenére indultam el”, a kormánnyal pedig minden formális és informális kapcsolata megszűnt. Arra a kérdésre, hogy jobboldali-e, vagy sem, azt válaszolta: „Várospolitikai értelemben zöld. Ilyen szempontból centrista a logikám”, de egyébként sem skatulyázná be magát, mert „ezek a jelzők és címkék fals és ellentmondásos dolgok megmagyarázására szolgálnak a magyar közéletben”.

A Karácsonnyal való együttműködés kapcsán azt mondta, nem zárja ki az elvi lehetőségét, de az a sajtó félremagyarázása volt, hogy azt mondta, lenne a jelenlegi főpolgármester helyettese. „Köztem és Karácsony közt nem személyes gyűlölet van, hanem szakpolitikai különbségek” – fogalmazott. De egyébként senkivel nem zárja ki az együttműködés lehetőségét, csak a Mi Hazánkkal.

„Sosem mondtam, hogy Karácsony tönkre akarja tenni a várost, de ettől még sikertelen főpolgármester, és hiszek abban, hogy tudnám ezt a feladatot jobban csinálni, mint ő.”

Szerinte a jelenlegi főpolgármester támogatottsága lejtmenetben van, amiről a saját szövetségesei is tehetnek. „A legtöbbet Karácsony bukásáért a Demokratikus Koalíció tette, amikor Dobrev Klárával közös plakátokkal telerakták a várost”.

Arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc kerületi polgármester, azt válaszolta, Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester, mert „ellenzéki polgármesterként olyan konszenzust hozott létre a II. kerületben, amire alig látunk példát az országban”. De Soproni Tamás terézvárosi polgármestert is „problémamegoldó polgármesterként” jellemezte. A leggyengébbnek pedig Niedermüller Péter VII. kerületi polgármestert tartja, mert „éles a kontraszt, hogy a vele szomszédos VI. és VIII. kerület mit tudott csinálni, és ehhez képest Erzsébetvárosban mennyire nem történt semmi”.

Hegyvidéki lakosként Kovács Gergelyt, a Kétfarkú Kutyapárt jelöltjét támogatja, ahogy az előválasztáson is. „A Kutya Párt jelöltjei új színt hoznak a budapesti politikába, ennek örülök” – mondta.

A 101 pontos programjáról azt mondta, „vannak benne százmilliárdos ügyek, amikről nem azt ígérem, hogy megépítem, hanem azt írom le, hogy mit gondolok ezekről”. Szerinte ugyanis „a budapestiek szeretnék tudni, hogy a főpolgármesterük mit gondol a HÉV-ek fejlesztéséről, a vasútfejlesztésről, a Liget-projektről, a centrumkórházakról, melyikért fog küzdeni”. De vannak benne olyan konkrét, tízmilliárdos ötletek is, amelyeket a főváros saját maga meg tud csinálni, és több olyan is, amelyeknek a megvalósításához uniós forrásokat lehetne felhasználni – szerinte leginkább itt van vita közte és Karácsony között.

Azt viszont visszautasítja, hogy a kritikusai álmodozónak tartják. „Arról szól egy főpolgármester munkája, hogy van álma és a városról egy elképzelése, amit megpróbál a valóságba átültetni” – mondta, ráadásul szerinte több korábbi eredménye is bizonyítja, hogy nem csak elképzelései vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!