Donáth Anna: Jobban védi a szuverenitásunkat Európa, mint a magyar kormány

2024. május 25. – 21:05

Donáth Anna: Jobban védi a szuverenitásunkat Európa, mint a magyar kormány
Fotó: Kovács Pál / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szabadságmenet címen hirdetett tüntetést szombat estére az orosz és a kínai nagykövetség elé a Momentum. A névadás kissé túlzóra sikerült, a rendezvényen végül csak pár tucatnyian vettek részt. A tüntetést Tompos Márton, a Momentum alelnöke nyitotta beszédével az orosz nagykövetséggel szemben. Tompos szerint tehetünk azért, hogy a haza becsülete megmaradjon. „Lehet, hogy az akkugyár keletről érkezik, de a szabadság nyugatról” – fogalmazta át Orbán Viktor egy régebbi mondatát beszédében a mintegy ötven fős tömeg előtt.

Ezt követően a párt aktivistái egy Orbán Viktort és Vlagyimir Putyint ábrázoló molinót helyeztek el az orosz nagykövetséggel szemben „Putin’s lover” felirattal, valamint egy Szijjártó Péter arcával ellátott bábut is ott hagytak. „Ha már az adatainkat vitték, vigyék a külügyminisztert is” – humorizált az alelnök.

Dóra, a tüntetés egy résztvevője szerint mindenkinek itt kellett volna tüntetnie. „Ez az egész egy nagy folyamat, jelenleg ennek csak állomásait látjuk, a kilátások pedig nagyon kedvezőtlenek” – fogalmazott a középkorú hölgy.

Donáth Anna beszédére már a kínai nagykövetség előtt került sor, ahová az ekkorra már 70 fő körüli tömeg a Bajza utcán keresztül vonult át. A párt elnöke beszédében többször is elmondta, hogy egy európai liberális alternatíva szükséges ahhoz, hogy megvédjük a magyar érdekeket. „Európa értéknek tartja az alapvető jogokat, Kína pedig lábbal tiporja azokat” – mondta Donáth Anna. Számára riasztó volt, amikor az EU-s csatlakozás huszadik évfordulóján piros sapkás kínai rendőrök lepték el a fővárost. Ezek a rendőrök kínai arcfelismerő kamerákat is használhatnak, mondta, Európa pedig jelenleg jobban védi a magyar szuverenitást, mint a magyar kormány. „A magyar kormány ajtót zár az EU-nak, és kinyitja az ablakot Oroszországnak” – idézte ismét Orbán egy korábbi mondatát immáron a párt elnöke.

Donáth Anna a beszéd után is nyilatkozott. „Az számít igazán, hogy mit kezdünk ezekkel az ügyekkel” – mondta. Szerinte a kínai megfigyelési rendszer ügye nagyon hasonlít a Pegasus-ügyre. A magyar kormány azóta óvatosabb a lehallgatások engedélyeztetésével, ezért is fontos, hogy felhívják ezekre az ügyekre a figyelmet.

A tüntetés utolsó bejelentett felszólalója a Tibetet Segítő Társaság alapító elnöke lett volna. Azonban az éppen vidékről érkező Hendrey Tibor végül nem jelent meg a tüntetésen, a szervezők elmondása szerint ennek a forgalom lehetett az oka.

A békés és nyugodt hangulatú eseményt egy fotós demonstráció zárta, ahol a résztvevők egy „nagy testvérre emlékeztető” szempár képét tartották a levegőbe. Végül a mintát stencilek és festék segítségével a kínai nagykövetség előtti járda aszfaltjára is felfestették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!