Az Alkotmánybíróság mentette meg a Fidesz plakátügyi panaszát

2024. május 24. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Alkotmányellenesnek nyilvánította a Kúria egyik plakátügyi döntését az Alkotmánybíróság pénteken – írja a 24.hu. A konkrét ügy Szombathelyről indult, ahol a Fidesz egyik képviselőjelöltje választási kifogást emelt olyan helyi plakátok miatt, amiken a „Mindenki szombathelyi” felirat szerepelt. A plakátokat az önkormányzati cégek rendelték, de azok hasonlítanak a Fidesszel szemben induló Éljen Szombathely! Egyesület plakátjaihoz.

Fotó: Gábor Horváth / Facebook
Fotó: Gábor Horváth / Facebook

A fideszes panaszt azonban mind a helyi, mind a területi választási bizottság elutasította, sőt egy felülvizsgálati kérelem után a Kúria sem emelt kifogást. Az indok az volt, hogy az önkormányzati cégek nem követtek el jogsértést a identitáserősítő kampánnyal, az egyesület pedig 2019 óta hasonló stílusban kommunikál hirdetésein. A meg nem nevezett fideszes politikus azonban kifogásolta, hogy egy önkormányzati cég kampányidőszakban átveszi egy jelölőszervezet arculatát.

Az Alkotmánybíróság azért döntött mégis másképp, mert érvelésük szerint a kúriai végzés nem tartalmazott indoklást arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szereplő esélyegyenlőség megsértésének érdemi vizsgálatával miért nem foglalkozott a Kúria, aminek döntésében nem ismerhetők fel az alkotmányos mérlegelés szempontjai. Ezen hiányosságok miatt sérült az Alaptörvény tisztességes eljárást garantáló rendelkezése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!